Black Mass – En härlig helg med extrem metal!

Så gick äntligen Black Mass av stapeln. Efter problem med bl a lokal och datum sammanstrålade en hel hög med svarta själar på Brewhouse i Göteborg 8:e och 9:e April för att avnjuta lite exrem metal. Trots en del trassel med ljud och sparsamt utbud i baren blev det en mycket njutsam helg med mycket bra musik och en härlig stämning i publiken.

Annons 

 

Först stoppades Black Mass 3:e-4:e december 2021 på grund av en vattenläcka i nya lokalen. Nytt datum sattes äntligen till 1:a-2:e April. Sedan flyttades nya datumet fram en vecka så lineupen kunde hållas hyfsat intakt. Slutligen byttes lokal då den nya tilltänkta lokalen helt enkelt var uthyrd på det nya datumet. Det var inte lätt att få alla planeter att stå i linje för Black Mass, men 8:e-9:e April blev det äntligen av! Att gå på festival i dagarna två efter en pandemi färskt i minne var verkligen en ynnest. Publik och band var på topp och några som varit på den sammanfallande Öl & Whiskymässan var dessutom förståeligt vid extra gott mod. Den lilla marknaden med bandmerch och skivförsäljning var även den mysig. Men vad hände med utbudet i baren? Båda dagarna tog de bättre ölsorterna slut tidigt på kvällen. Dessutom saknades matservering helt. Hur hade de tänkt här? när man som festivalbesökare är på konsert i knappt 7-8 timmar blev det lite svårt att leva på öl. Förutom denna lilla fadäs var det dock en mycket trevlig festival med mycket bra musik och jag ser redan fram emot nästa års Black Mass!

 

8e April – Black Mass Dag 1

Grá

Stockholmska Grá dök upp i sitt karakteristiska vita smink och drog igång ordentligt. Dock kändes det lite som om de tuffade på som en vanlig dag på jobbet till att börja med. Mitt i setet hittade de formen rejält och fick fart på publiken. Kanske det bara var lite rost i maskineriet som behövdes brännas ur innan maskineriet funkade enligt plan igen. Bandet har en riktigt skön framtoning och deras låtmaterial funkade verkligen på Black Mass, eventuellt hade lite mer låtar som står ut körts för att skapa ännu mer konsertdynamik. En riktigt trevlig konsert som satte en bra nivå på förväntningarna inför helgens resterande program.

Voodus

Skall- och benstativ ställdes fram och rökelsen tändes. Iklädda någon sorts blod och skull-paint äntrade de explosivt scenen och fick en bra respons i lokalen redan från start och satte fart på publiken längst fram med sina snabba partier. Deras melodiösa partier satte en skön publikstämmnig och deras sköna växlingar mellan groove och full fart värmde oss ordentligt. Men vad hände med ljudet framme vid scenen, vi som stod där hörde knappt sångaren alls. Voodus tog festivalen till nästa nivå där och då. Härligt!

Mephorash

Bandet satte upp sin egen mässa på Black Mass – helt i linje med evenemanget. Det var eld, rökelse, kåpor och masker. De fick upp en god stämning redan från början och det gav mersmak… en stund i allafall. Efter ett tag kändes det lite som om låtarna flöt ihop och dynamiken tappades bort lite grann. När sångaren tog i från tårna fångade de ändå flertalets intresse igen och när blod började stänkas ut likt ett dop och slutligen hällas ut över främre delen publiken var det precis som det skulle vara igen. De krigade sig tillbaka publiken som de tappade i mitten av setet. Kul spelning!

Marduk

Första kvällens huvudakt Marduk visade direkt när de äntrade scenen de övriga banden var skåpet skulle stå. Mycket bättre ljud och nästa nivå på allt. Efter en riktigt explosiv öppning drog de ner det tempot och serverade blytunga Seven Angels, Seven Trumpets där det blev tydligt att de regerade kvällen tveklöst och tog publiken i ett stenhårt grepp. Festivalens första moshpit dök dessutom upp under Those of the Unlight och klassiska Materialized in Stone satte som en smäck. Vi fick en liten andningspaus i och med introt innan Viktoria. Trots sin snabba metal hade Marduk en helt annan dynamik och pondus i sitt framförande än resten av banden under kvällen. De vet verkligen hur man bjuder på ett framträdande, en riktig urladdning!

 

Bildgalleri Black Mass Dag 1:

 

9e April – Black Mass Dag 2

Envig

Bandet bjöd på riktigt bra drag och hade förtjänat att spela efter Svartkonst. Mycket bättre ljud idag redan i början av kvällen jämfört med Black Mass dag ett.

Svartkonst

De hade bra material, men det verkade som om scenen var lite för stor för dem denna dag av någon anledning. Mest var det sångaren som drog hela scenshowen för bandet. Bra growls och skön metal, men det saknades lite magi ikväll tyvärr.

IXXI

Det började bra med ljudet dag 2, men vid IXXIs spelning drunknar sången återigen nästan i mixen. Sångaren kryddade på med ordentligt drag där han var i princip överallt på scenen och vid publiken framme vid scenen där han tvingade dem att sjunga med i mikrofonen. Så härligt att se! De bjöd mycket skön musik där publiken var med och hade många nävar i luften. Assorted Armament fick ett sjujäkla gung i hela rummet. Skön spelning som gav mersmak för IXXI!

Avslut

Sångaren började sjunga bakom scenen och kom in och sprutade blod och proklamerade “Upp med hornen Göteborg!“. Det började starkt och blev bara bättre och bättre. En riktig in your-face-metal serverades och Avslut bjöd på kvällens mest solida framträdande! De fick även igång kvällens enda moshpit, dock uteblev den av bandet begärda circle piten – man kan ju inte få allt. Men vilket framträdande de bjöd på. Bandet jobbade på som en enhet där alla var med och ing

en uteslöts. Bara glädjen från min fellow festival-besökare Mikael när han höjde båda hornen och skrek “JAAAAA!!” talar sitt tydliga språk. Kan lätt säga att detta var ett av bästa framträdandena på Black Mass i år. Dessutom brottades deras sångare med feber innan spelningen – en riktig trooper som trots detta levererade 100%! Kudos!

Wormwood

Wormwoods progressiva black metal satt som en smäck. De vann över mig direkt och jag mös i fulla drag. Det växlades mellan snabba partier, growls, lidelsefull sång och solon som kunde vara hämtade från vilken Pink Floyd-platta som helst. Gitarristen såg dessutom ut som om “I know progressive music!“. De hade en dynamik som närmast varit avsaknad hela helgen som smekte Black Mass-publiken. Ett solitt framträdande som jag kommer minnas länge framöver. The Isolationist tog publiken till en drömlik plats och det kändes som någon sorts magi spred sig i lokalen. Var framträdandet verkligen 50 minuter, det kändes för kort! Klockrent och enhetligt uppträdande!

Mörk Gryning

Efter en lång soundcheck äntrade äntligen Mörk Gryning scenen. Nåt med bas och keyboards strulade. När de så stod på scenen hördes inte keyboarden nästan inte alls i alla fall men massa bas, vad hände? Inte undra på att han såg lite bortkommen ut under setet. Att just keybordisten och gitarristen är iklädda kåpor men inte resten av bandet gjorde att det kändes lite splittrat. Men trots detta köttade bandet på och sångaren och basisten drog lasset utomordentligt. Dessutom fick vi en premiär av en låt denna kväll från svjälvbetitlade plattan i och med The Sun. Jädrar vad den flög måste jag säga, en riktig ynnest att de beärade oss med en sådan premiär. Min Sista Färd tände publiken enormt! Basisten tog över lite av scenspelet en bit in och vann ligan m sångaren på god andra plats. En härlig spelning!

Thyrfing

Thyrfing började med att köra hela senaste plattan Vanagandr rätt av. Publiken som är kvar tunnas tyvärr ur, förmodligen p g a den långa dagen hittills och av att de som är kvar är där för just Thyrfing. De fick bra kontakt och eldade på den publik som fanns kvar och gensvaret av de som var där var starkt och skönt att se. Trots sviktande publik kämpade de på och gav en riktigt skön show. Från nya plattan satt Håg och Minne som en smäck och när en kåpbeklädd tjej kommer ut under den ökades känslan ytterligare. Efter de hade kört klart setet med nuvarande plattan byttes backdropen mot gamla loggan och de körde ett gäng klassiker. Dock droppade mer och mer folk av och bandet tackade t o m de som hade orkat vara kvar till det bitterljuva slutet på Black Mass. Thyrfing levererade verkligen, men det verkar som om att publiken svek p g a hunger eller just att Thyrfing inte var deras favoritband. Jag vill ge en stor eloge till bandet att de körde hela showen som om det var en stor publik trots sviktande ork hos Black Mass-publiken, det var vackert att se. De avslutade starkt och det var verkligen ett värdigt avslut på Black Mass-helgen. Tack Thyrfing!

 

Bildgalleri Black Mass Dag 2:

 

Black Mass anno 2022 var i stort en grym upplevelse. Men! Avsaknad av mat och kvantitet på bra öl drog ner det lite, lite. Kanske nästa år får vi se större lager på just detta. Jag kommer oavsett tillbaka. Igen och igen, för min själ behöver den här svarta mäss-glädjen. Jag t o m kräver den!

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
KONSERT: Black Mass – Extrem Metal Festival
ARENA: Brewhouse / Göteborg
DATUM: 2022-04-08 – 2022-04-09
BÄSTA MINNET: Energin under Avslut. Wormwoods scendynamik. Marduks kompromisslösa leverans. Mörk Gryning på scen.
SÄMST: Var var maten? Ljudproblem.

 

Relaterade artiklar