CRASHDÏET SLÄPPER SITT SJÄTTE ALBUM OCH ÅKER PÅ STOR EUROPATURNÉ

De svenska sleazehjältarna Crashdïet är tillbaka med sitt sjätte studioalbum Automaton som idag den 29 april släpps både fysiskt och digitalt. Som om inte det vore nog kommer även plattans tredje singel Powerline ut idag med tillhörande video och såväl låten som videon gästas av självaste Michael Starr från amerikanska kultbandet Steel Panther. På onsdag den 4 maj kickar Crashdïet igång sin stora Europaturné med premiär på Debaser i Stockholm.

Annons 

 

Crashdïet bildades av Dave Lepard redan i början av 2000, men efter ett antal egenproducerade demos var det först i samband med att debutplattan Rest in Sleaze släpptes 2005 som de blev hela Sveriges sleazefavoriter. Man skulle faktiskt utan minsta överdrift kunna slå fast att Crashdïet tände gnistan till den enorma sleazevåg som sedan kom att dominera den svenska rockscenen under 3-4 år. Plötsligt såg man 15-åringar springa runt med tuperat hår, svart ögonskugga och Mötley Crüe-tröjor för första gången på mycket länge, till mångas stora glädje. Bakom kulisserna var det dock stökigt och sorgligt nog hittades Dave Lepard död i januari 2006, efter ett tragiskt självmord.  

 

De tre kvarvarande bandmedlemmarna Peter London (bas), Martin Sweet (gitarr) och Eric Young (trummor) bestämde sig dock för att låta facklan brinna, då det var deras övertygelse att Dave inte velat ha det på något annat sätt. Efter att ha avverkat ytterligare två sångare, släppt tre succéalbum och turnerat världen över tog bandet 2015 en längre paus innan de återvände till scenen 2018 med full kraft – nu med energiknippet Gabriel Keyes bakom micken. Denna line-up har sedan dess varit intakt och förra plattan Rust från 2019 (som alltså blev Gabrielsalbumdebut med bandet) mottogs med öppna armar av såväl fans som kritiker. Nu är det alltså äntligen dags för andra albumet med Gabriel på sång och bandets sjätte album totalt.

Den nya plattan som släpps av Crusader Records bär alltså namnet Automaton, är producerad av A.W. Nine (Hank von Hell, Santa Cruz m.fl.) samt inspelad, mixad och mastrad av Oskar Nilsson på Studio Crehate i Göteborg. Som de två första singlarna (No Man’s Land och Together Whatever) redan antytt har man inte hållit igen på något denna gång – detta är ett fulländat, bombastiskt och synnerligen genomarbetat album med tolv potentiella hits. Dagens singelsläpp Powerline med tillhörande video fortsätter på det inslagna spåret, dessutom kryddat med gästsång från Micheal Starr, till vardags sångare i hyllade kultbandet Steel Panther från Los Angeles. All killer, no filler. Från och med idag på en digital plattform eller i en skivbutik nära dig. Du kommer inte bli besviken.   

Martin Sweet: “Vi är stolta över vår historia och ångrar ingenting. Vi har gått igenom himmel och helvete tillsammans, vilket enbart gjort oss starkare som människor och bandkollegor. Vi kommer kriga vidare, oavsett vad som händer!”

Efter en lång pandemi är det en underdrift att bandet är taggade på att få möta sin publik, så det är med stor glädje Crashdïet även kan meddela att de kommer åka ut på en stor Europaturné med hela 21 spelningar inbokade. På grund av personliga skäl har trummisen Eric Young valt att tillfälligt lämna över trumstockarna till Lacu Lahtinen (ex-Hanoi Rocks m.fl.) – se separat uttalande om detta på bandets hemsida. Med sig som inbjudna gäster har de finska rockbandet Shiraz Lane samt supportbanden Velvet Insane från Sverige och King Zebra från Schweiz. Turnépremiären blir på Debaser Strand i Stockholm redan på onsdag den 4 maj, sedan pågår turnén ända in i juni. Låt festen börja!  

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
NYHET: Crashdïet aktuella med sitt nya album “Automatonsom” och Europaturné
DATUM: 2022-04-29

BANDFAKTA – CRASHDÏET

| FACEBOOK | HEMSIDA | INSTAGRAM | SPOTIFY | YOUTUBE |

Relaterade artiklar