Dark Funeral på Fållan – Årets konsert?

Stora ord kanske. Men jag utesluter ändock inte att Dark Funerals konsert på deras albumreleaseparty i Fållan kommer vara 2022:års bästa konsert. 

Det går bra nu. Förutom att Dark Funeral precis släppt sitt bästa album hittills i karriären kan man nu också konstatera att deras prestation på Fållan inte går att beskriva som något annat än perfektion. Den som eventuellt hade förväntat sig att premiärnerver (efter två minst sagt konsert-fattiga år) skulle spöka och lägga krokben för bandets insats fick definitivt tänka om. 

Till att börja med så är Fållan en alldeles utmärkt spelplats. Lokalen är tillräckligt stor, akustiken är fin-fin och scenen är som gjord för att mörkläggas, dekoreras med Dark Funerals upp & nedvända kors och spotta eld mot taket (samt värma upp åskådarna längst fram). Inramningen är superb och stämningen blir sådär härligt otäck när bandet, i sina fullt utrustade scenkläder och ansiktena corpsepaintade i vanlig ordning, äntrar scenen och tar i från tårna i inledande “Unchain My Soul“. 

Eftersom spelningen på Fållan är en releaseshow så är det givetvis så att setlisten domineras av material från senaste albumet “We Are The Apocalypse“. Ett album som i stort sett bara består av topplåtar så sämre förutsättningar kunde ju bandet faktiskt ha haft. Det är riktigt kul att se hur Dark Funeral experimenterat med sitt sound och att det också funkar alldeles utmärkt även i liveformat. Den balladliknande “When I´m Gone” är oerhört tung och mäktig lyssning i afton, så även albumets titelspår. För att inte tala om “Let The Devil In“, som blir första låt ut i kvällens extranummer. Där får vi bevittna ett påkostat helhetsnummer där varenda sekund av uppträdandet, från entré till klimax bara klaffar. Närvaro, inlevelse, musikalisk leverans, you name it. 

Denna kväll var en ren njutning för både ögon och öron. Det visuella kan tyckas simpelt, men i detta sammanhang så kommer man riktigt långt med rök, eld och corpsepaint. Vad gäller lyssningen finns det inte så mycket mer att säga än att bandet hittat en perfekt avvägning mellan de nya låtarna samt äldre favoriter och att publiken är med på noterna rakt igenom. Det jublas lite extra under “Nail Them To The Cross“, vilket såklart är en passande låt under den pågående påskhelgen.

Jo. Jag säger det igen: Det kan låta som stora ord men frågan är om inte det här faktiskt blir årets bästa konsert. 

 

BILDER – DARK FUNERAL

BILDER – SAMAEL

BILDER – ELEINE

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Basse Hellgren
KONSERT: Dark Funeral + Samael + Eleine 
ARENA: Fållan / Stockholm
DATUM: 2022-04-16
BÄST: “Let The Devil In”

 

Relaterade artiklar