LIVE: Dark Tranquillity lindar Slaktkyrkan runt lillfingret

Dark Tranquillity är ännu ett exempel på ett band som fått vänta sedan 2020 med att turnera med sitt senaste skivsläpp i ryggen. Nu är premiären för vad som ska bli en lång Europaturné avklarad och detta, det var värt att vänta på. 

 

Ensiferum:

Med sig till Slaktkyrkan har Dark Tranquillity även viking/folk-metalbandet Ensiferum. Knappast några lättviktare som förband. Det här bandet har minst lika många fans ute i lokalen som huvudakten och vet precis vilka knappar de ska trycka på för att få igång stämningen och inte minst moshpitsen, detta helvetiska men ändock lite underhållande påhitt. Första gången en moshpit uppenbarar sig sker det spontant, bandet skrattar gott ifrån scenen och triggar sedan igång publiken längst fram att göra om det hela så fort tillfälle ges. Det är ett effektivt publikfrieri, även om det naturligtvis ska sägas att inte alla deltar i  den våldsamma föreställningen. Vad gäller den musikaliska insatsen så märks det att Ensiferum är mer än lovligt taggade på att få uppträda inför en utsåld rockklubb. Energin är hög, publikkontakten stark och kvällens setlist är dynamisk och balanserar perfekt mellan äldre och nyare låtmaterial. Som allra bäst är stämningen, givetvis, under “Into Battle”.

Dark Tranquillity:

Mikael Stanne är inte sen med att uttrycka sin glädje över att äntligen få träffa fansen igen och att få spela låtarna från senaste albumet “Moment” live, efter att ha väntat två år. Visserligen är bandet nyss hemkommet från USA där man avverkat 37 spelningar men det “räknas ju inte riktigt” som Stanne säger med ett busigt leende. Även är för övrigt låtlistan väl avvägd mellan gammalt och nytt. Ett tag känns det rentav som om bandet kör varannan ny och varannan gammal. Med den låtskatt bandet sitter på så är det inte mer än rätt och det märks att det i publiken finns fans som hängt med sen 90-talet (som därmed jublar högst åt klassiker som “Therein“) och nya fans som tillkommit sedan “Moment” släpptes 2020 och därmed jublar högst åt låtar därifrån, där exempelvis “Identical To None” visar sig vara en mäktig livefavorit. Stämningen är rakt igenom god, i låtarna förekommer i vanlig ordning moshpits, höjda nävar, stagedive, hesa skrik och den där intima stanken av öl och svett medans det i mellansnacket är allmänt familjärt och trevligt. Innan kvällen avslutas med den solklara “Miserys Crown” har man även hunnit fått höra grymma  “The New Build” som inte spelats live sen 2008. Bara en sån sak. Den här kvällen var väl värd att vänta på!

SKRIBENT & MOBILFOTO: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
KONSERT: Dark Tranquillity och Ensiferum
ARENA: Slaktkyrkan / Stockholm
DATUM: 2022-04-01
BÄST: “The New Build” måste spelas live oftare.

Relaterade artiklar