Stämningsfull afton med Ghost

Det är färgglatt, dansvänligt, allsång, underhållande, opretentiöst, det är show, det är Ghost. Det är dessutom jävligt bra.

Förutom att publiken nu även bjuds på en del låtar från det färska nysläppet “Impera” så är det här i grund och botten samma show som vi bjöds på i Scandinavium och Globen redan 2019. Övertänker man det faktumet så skulle man kunna landa i att Ghost spelar lite för safe, rentav fantasilöst. Visst, man kan ha åsikter om hur en show ska vara i sin helhet. Inramningen av scenen består exempelvis, precis som sist, av stora kyrkfönster och setlisten är med några få undantag densamma. Även de välbekanta gitarrduellerna mellan de namnlösa gastarna på scenen är kvar, men så länge det spektaklet levereras med tajming och glimten i ögat (vilket det gör) så blir man fortfarande underhållen. 

Det som är a och o tror jag är att inte ändra på ett vinnande koncept. Det konceptet har Ghost hittat, deras musik och visuella uttryck med allt vad det innebär är som gjort för stora arenor och hoppande publikhav. Så struntsamma att detta egentligen är en show vi redan sett, det håller ju fortfarande måttet! Till skillnad från succéspelningarna 2019 har vi nu genomlidit två konsertfattiga år, vilket därmed ger både bandet och publiken en extra energikick framåt och stämningen kokar redan i första låten “Kaisarion“, en snabb och svängig låt som gör sig utmärkt live. 

Därefter håller den goda stämningen och den bultande intensiteten i sig rakt igenom. Publiken jublar högt åt snabba “Rats“, allsången gör sig påmind i  trallvänliga “Mary On A Cross“, vemodet i gudomliga “Cirice” bränner till i bröstkorgen, framförandet av “Call Me Little Sunshine” är felfritt, eldarna i demoniskt mörka “Year Zero” värmer både ditt yttre och inre, i pampiga “He Is” tänder publiken i arenan sina mobiltelefoner och skapar en närmast religiös upplevelse. Det finns så mycket att hylla och när publiken i extranumren bokstavligen dansar i konfetti till tonerna av “Dance Macabre” och “Square Hammer” så är kvällen tämligen komplett. 

Fotonot: Under kvällen uppträdde även Unce Acid & The Deadbeats samt Twin Temple

BILDER – GHOST

BILDER – UNCLE ACID

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Basse Hellgren 
KONSERT: Ghost/Unce Acid & The Deadbeats/Twin Temple
ARENA: Avicii Arena / Stockholm
DATUM: 2022-04-29
BÄST: “He Is” och “Cirice” är något alldeles extra.
SÄMST: Är det något som kan strykas från setlisten så är det “Enter Sandman”.

 

Relaterade artiklar