Anvil är inte så pjåkiga

Man bara måste älska Anvil. Bandet som inspirerade giganter som Metallica, hade fans som Lemmy och Slash men som ändå aldrig riktigt fick i gång sin karriär. Nu är de älskvärda olycksfåglarna tillbaka med albumet ”Impact Is Imminent”.

Annons 

 

Det ska sägas att Anvil har fått ett uppsving sedan dokumentärfilmen om dem släpptes (och hyllades unisont) 2008. Gubbarna kanske inte fyller arenor men de har åtminstone tagit sig ifrån de sunkigaste krogarna med endast fem personer i publiken. Det är fint.

Musikmässigt är inte Anvil särskilt pjåkiga heller. Det är inga litterära mästerverk vi har att göra med när man dyker ner i låttexterna. I låten “Lockdown” hör vi bland annat hur Lips sjunger ” Sickness all around, Vaccine will soon be found, To end this misery, Trapped in quarantine by Covid-19”.
Egentligen en väldigt billig text som ett barn hade kunnat skriva, fast Anvil får ändå ett plus i kanten för igenkänningsfaktorn. Det är effektivt. Det är heller inte texterna som är det primära med Anvil.

Förutom deras fascinerande livshistoria så är Anvil, för att säga det rakt ut, riktiga DJÄVLAR på riff! Där har de sin absoluta styrka. Gitarrerna är snabba, tempoväxlande och låter sig lyssnaren omfamnas av detta intensiva sound förflyttas man direkt till kravallstaketet på valfri 80-talsfestival där man likt djur headbangar i symbios med övriga fans.

Inledande ”Take A Lesson” är en hookig öppning med allsångsvänlig refräng och under albumets gång serveras vi ett flertal käftsmällar som ”Ghost Shadow” där gitarrsolot är brutalt, ”Don´t Look Back” som är maffig och tung och ”Explosive Energy” (passande titel) som låter som ett skolboksexempel på melodiös hårdrock av det tyngre slaget från 80-talets glada dagar. Ska man vara helt ärlig så kommer inte heller ”Impact Is Imminent” hjälpa Anvil att på ålderns höst fylla Ullevi eller headlinea Wacken. Någonstans är det dock inte heller riktigt syftet, utan istället har Anvil blivit ett levande exempel på hur mycket kärleken till musiken kan betyda och hur viktigt det är för ens personliga utveckling och välmående att aldrig sluta följa sin dröm. Att förmedla den sortens budskap slår högre än slutsålda konsertbiljetter och diverse musikpriser.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Anvil
ALBUM: Impact Is Imminent
RELEASEDATUM: 2022-05-20
SKIVBOLAG: AFM Records
BÄST: “Take A Lesson

 

Relaterade artiklar