Glädjerusig rock’n’roll cirkus med Eagles Of Death Metal

När jag såg Eagles Of Death Metal senast, på franska jättefestivalen Hellfest 2019, ville det inte riktigt lyfta till de nivåer jag förväntade mig. Skulle det bli bättre ikväll med en mer passande rockklubbskostym?

Annons 

 

Efter att rockduon Dea Matrona värmt upp oss på ett förträffligt sätt kliver EoDM självsäkert in på scenen till Sister Sledge’s We Are Family. Det är handhjärtan, fistbumps och dunkande på bröstet med en rejäl aura swag och kärlek. Det blir en rivstart med bandets mest streamade låt I Only Want You och festen har börjat. Hela bandet är galet häftiga där Reverent Jesse Hughes får stark konkurrens på coolhetsskalan av framförallt Rockabillyn Josh Jové och Lolitan Jennie Vee. Det är alla rockposer som existerar och några nya men man kommer undan med allt då glimten i ögat är ständigt närvarande. Det blir mycket ass shaking och dick swinging för att citera Boots Electric himself. Delar av crewet är inne och förstärker på KORG-orgel och gitarr när Jesse vill fokusera på mikrofonen och dess svängbara sladd i några låtar.

Hughes är ett kapitel för sig. En blandning av Valle Valross, Pastor Hannes och en långhårig Hillbilly Cat. En hybrid machofjolla med känslorna utanpå de röda hängslena. En mässande predikant från den amerikanska södern. Men framförallt en fullkomligt lysande frontman och underhållare som vet hur man tar både scen och publik med storm och humor. Att han dessutom besitter rock ‘n’ roll-galaxens skitigast gitarrljud gör definitivt inte saken sämre.

Slaktkyrkan känns i det närmaste slutsåld och publiken är berusad, svettig och på glatt röjhumör. Vad som hände med ståborden som fanns mitt på golvet när moshpitarna drog igång är fortfarande oklart.

Visst kan jag sakna Miss Alissa och några till men då många låtar är väldigt lika varandra spelar det inte jättestor roll vad man lirar så länge man gör det med den här energin, intensiteten och spelglädjen. David Bowie’s Moonage Daydream rundar av ordinarie set till dånande allsång och en akustisk Can’t Help Falling In Love (med bara Hughes och Jové på scen) inleder extranumren.

Speaking Tongues avslutar den kärleksfulla euoforin där Jesse ger sig ut på en liten speltur längst bak i lokalen. Tack för underhållningen!

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Eagles Of Death Metal
ARENA: Slaktkyrkan / Stockholm
DATUM: 2022-05-19
BÄSTA LÅTEN: I Only Want You
BÄSTA MINNET: Symbiosen mellan band och publik samt den stora underhållningen!
SÄMST: Det skrala utbudet av merch, det är ändå fem gig kvar på turnén.

LÅTLISTA – EAGLES OF DEATH METAL – SLAKTKYRKAN

I Only Want You
Don’t Speak (I Came To Make A Bang!)
Anything ‘Cept The Truth
Complexity
Silverlake (K.S.O.F.M)
Secret Plans
Cherry Cola
Flames Go Higher
Now I’m A Fool
I Want You So Hard (Boy’s Bad News)
Whorehoppin’ (Shit, Goddamn)
I Love You All The Time
Moonage Daydream
EXTRANUMMER:
Can’t Help Falling In Love
I Like To Move In The Night
Ace Of Spades
Speaking In Tongues

Relaterade artiklar