INTERVJU INFÖR ROCK FOR UKRAINE: Degreed: “Självklart att tacka ja”

Den 29 maj arrangeras “Rock For Ukraine” på Fryshuset i Stockholm. En välgörenhetskonsert där intäkterna går till Unicef och till krigsoffren i Ukraina. Rockbladet hade en liten pratstund med Robin Ericsson, sångare i Degreed, som är ett av banden som spelar på Klubben denna kväll.

Den 24 februari i år så invaderades Ukraina av Ryssland och sedan dess har resten av världen matats med horribla bilder ifrån kriget, där städer bombas och civila mördas. Västvärlden har sedan krigets början stått enade i sitt fördömande av Ryssland och kraftiga sanktioner emot Ryssland har varit ett faktum. Förutom det har även flertalet  insamlingar till krigets offer samlat på sig mycket stora belopp. Den 29 maj genomförs alltså även en välgörenhetskonsert på Fryshuset, där några av Sveriges bästa rock/metal-band gått ihop för att samla in pengar till Unicef. Ett av banden som kommer spela denna kväll är det melodiska rockbandet Degreed, med sångaren Robin Ericsson i spetsen. 

–  Det var självklart att tacka ja till den här spelningen, när vi fick frågan. Det är för en god sak och som musiker är det här nog det mest effektiva sättet att bidra med hjälp till alla dem som lider i dessa hemska tider. Om vi bortser från donationer och insamlingar av det här slaget så kan man egentligen bara hjälpa till på plats. Men skulle man faktiskt vara där och hjälpa är man ju primärt där som medmänniska och inte som musiker. Om man inte gör en Bono och uppträder i tunnelbanan då förstås, säger Robin när Rockbladet når honom över telefon.

“Rock For Ukraine” blir Degreeds första spelning sedan december 2019, det vill säga före coronapandemin satte stopp för all form av live-underhållning. Under den tid som gått sen dess har Degreed släppt nya albumet “Are You Ready” och Robin själv har även gjort en soloplatta under namnet Robin Red. Det är dock tydligt att det är just att spela live som varit den stora saknaden för Robin under de senaste två åren. 

–  Ja, man har kanske inte legat på latsidan när det gäller låtskrivandet. När man inte kunde spela någonstans så gick ju just majoriteten av all ledig tid till att skapa ny musik. Men det har varit en jobbig tid som musiker, det går inte att säga något annat. I början av pandemin tyckte jag först att det var lite skönt att vara hemma och få en paus från all press man känner under en turné. Dock förstod man ju inte först att pandemin och restriktionerna skulle sträcka sig så långt fram, förklarar Robin. 

Du har alltså hunnit sakna känslan av att spela live? 

–  Såklart! Jag vill inget annat än att komma ut och lira, det är ju huvudorsaken till att man gör det man gör. Till skillnad från många andra gjorde vi i Degreed heller aldrig någon livestream under pandemin så det har verkligen känts tomt. Vi släppte vårt album “Lost Generation” i slutet av 2019 och hann aldrig turnera på den. I början av året släppte vi vårt senaste album “Are You Ready” så nu finns det låtar från två album som aldrig fått prövas live. Det ser vi fram emot att nu äntligen få göra. Jag ska dock erkänna att det också känns lite skrämmande att spela live igen, eftersom det var så länge sen, allting sitter inte i ryggraden längre plus att jag är äldre än vad jag var 2019, säger Robin med ett skratt. 

Jag måste säga att såhär efter två år med restriktioner och att ni nu äntligen kan spela live igen så är “Are You Ready” en jävligt passande titel på ett album! 

–  Verkligen, det var lite så vi kände också. Är ni redo, för nu kör vi! Sen skadar det ju inte att det dessutom är vårt bästa album hittills, säger Robin. 

Förutom Degreed spelar även Electric Boys, Black Paisley, Captain Black Beard, 220 volt och Weapon UK på “Rock For Ukraine”. 

Robin avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare: “Tack till alla er som stöttar oss och köp biljetter till “Rock For Ukraine, vi vill kunna bidra med så mycket som möjligt!”

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Robin Ericsson, Degreed
AKTUELL: Spelar på “Rock For Ukraine” den 29 maj på Fryshuset, Stockholm. 

 

 

Relaterade artiklar