Meshuggah visar sin bredd som musiker

Umeå-sönerna Meshuggah kommer alltid ha en speciell plats i metal-världen. Det avtryck bandet har satt med sin progressiva musik kommer inte blekna och med ”Immutable” visar de sin bredd som musiker.

Jag kommer aldrig glömma första gången jag hörde Meshuggahs odödliga hit ”Bleed”. Året var 2008 och för mig öppnades en dörr till en helt ny värld i samma stund som låten sattes i gång. Meshuggah visade att det fanns något ännu hårdare och mer experimentellt att gräva i, något utöver den mer klassiska 80-talsrocken som 14-åriga jag hade fastnat för. Meshuggah blev min inkörsport till metal i allmänhet och jag lärde mig att uppskatta något mer än bara Iron Maiden och ACDC. I och med detta så har Meshuggah alltid haft min stora respekt och den respekten fortsätter nu egentligen bara att växa.

”Immutable” är inte bandets bästa album. De finns alldeles för mycket för grabbarna att leva upp till för att kunna stoltsera med epitetet ”Bäst hittills”. Dock är ”Immutable” kanske deras mest experimentella album. I stället för att bara hamra på i samma tempo och ljudbild som vi redan bekantat oss med så får vi nu höra mer melodiösa tongångar, något som tydligt märks av på exempelvis inledande ”Broken Cog” och ”I Am That Thirst” som mycket skickligt kombinerar riff och melodislingor med det mer aggressiva soundet som ÄR Meshuggahs signum. Att bandet på detta sätt visar sin bredd som musiker och låter fansen få se och höra lite nya sidor av bandet är ett stort plus.

Något annat som är värt att notera på detta album är att vi serveras en del instrumentala spår. Att bandet spänner sina musikaliska muskler på så sätt är inte fel i sig, dock kan jag tycka att det blir lite för mycket av den varan på avslutande ”Past Tense” och även den enformiga ”Phantoms” kunde i min värld ha strukits från låtlistan.

Men albumet som helhet? Det är Meshuggah! Klart som fan det är kvalitativt.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Meshuggah
ALBUM: Immutable
RELEASEDATUM: 2022-03-31
SKIVBOLAG: Atomic Fire
BÄSTA LÅTEN: “I Am That Thirst”.

Relaterade artiklar