Michael Schenker Group – Universal

Michael Schenker tillbaka med nytt album, redo för att återigen undervisa oss i hur klassisk hårdrock ska låta. En trevlig lektion måste jag säga.

Annons 

 

Annons 

 

Med sin långa karriär, tiden i Scorpions och UFO inkluderad, så är Schenker definitivt en av våra mest färgstarka gitarrister. Förutom att han är en skicklig musiker så är han även en entreprenör ut i fingerspetsarna, som tycks veta precis hur han ska nå ut genom bruset och både tilltala nostalgiker samt fånga in nya lyssnare som söker efter svängig hårdrock utan krusiduller. Här på ”Universal” får vi till exempel plats för både en Ronnie James Dio hyllning i form av den suggestiva ”A King Has Gone” med bland annat Michael Kiske som gäst samt den radiovänliga ”Under Attack” som under huvudsångaren Ronnie Romeros ledning låter ung och fräsch. Ni hör ju själva, här finns något för alla, gammal som ung.

I vanlig ordning har Schenker fått till en blandad gästlista till sitt album. Utöver redan nämnda Romero och Kiske får vi även några doser Michael Voss som bidrar med lite tyngd till den melodiösa godbiten ”Long Long Road” och Primal Fear-sångaren Ralf Scheepers som trycker på ordentligt i ”Wrecking Ball” och gör låten till sin.

Även den respektabla Barry Sparks är med på majoriteten av albumets låtar och att höra honom och Schenker spela med varandra i precisionsrik samklang kan inte beskrivas som något annat än en fröjd för örat. ”Yesterday Is Dead” är ren gitarrpoesi för att bara nämna ett exempel. På detta album får även Ronnie Romero briljera betydligt mer än vad han gjorde på sin soloplatta som släpptes tidigare i år, vilket är kul att höra.

Nej, ”Universal” är kanske inte ett album som får dig att trilla av stolen. Du blir inte chockad, du blir inte överraskad. Men utan det klassiska och traditionella soundet som Schenker ändå representerar skulle rockvärlden vara betydligt fattigare. Ibland vill du helt enkelt bara luta dig tillbaka och njuta av något okonventionellt. Lyssnar du på ”Universal” är det precis det du får.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Michael Schenker Group
ALBUM: Universal
RELEASEDATUM: 2022-05-27
SKIVBOLAG: Atomic Fire
BÄST: Wrecking Ball

Relaterade artiklar