Ojämnt med Rammstein

I sommar skriver succébandet Rammstein historia med inte mindre än tre konserter på Ullevi i Göteborg. Med sig kommer de ha nya albumet “Zeit”, ett spontant och dessvärre ojämnt släpp.

“Zeit” var egentligen inte planerad, utan ska helt vara ett resultat av pandemin. När Rammstein tvingades ställa in sina turnéer både 2020 och 2021 så ledde all nyvunnen tid till ett nytt album. Ska man vara krass kan man egentligen säga att “Zeit” är en sprucken kondom. Sådana incidenter kan ju leda både till goda och…låt oss säga MINDRE goda påföljder. Och det är just så detta album låter, med ett ojämnt låtmaterial där det finns både bra låtar och mindre bra. 

Det ska sägas att alla band inte bedöms utifrån samma måttstockar. Orättvist kanske någon skulle kalla det, men det är en verklighet som inte går att komma ifrån. Det går inte att bedöma ett internationellt band som säljer ut arenor världen över på samma sätt som man bedömer ett lokalt band som kämpar med att slå igenom. Saken är den att “Zeit” inte på något sätt alls är en tafatt, halvdan eller dålig produkt. Hade samma album varit släppt av nykomlingar eller ett band som var up and coming hade lovorden regnat över det här. Men nu är det som sagt Rammstein det gäller och då blir både förväntningarna och kraven genast högre. 

Det är inte lätt att alltid prestera på topp, det är mycket få band som gör det. Det självbetitlade albumet från 2019 var en riktig jäkla fullträff och att uppföljaren skulle vara på samma höga nivå gick faktiskt inte att förvänta sig. Trots allt så blir känslan efter att ha lyssnat igenom “Zeit” ganska likgiltig. Det är trevlig lyssning, men du faller inte av stolen. Till skillnad från föregångaren känns det heller inte som det finns någon brottarhit här. Ingen ny “Ausländer” eller “Deutschland” med andra ord. 

Det finns guldkorn. “Giftig” har exempelvis en smittande refräng, titelspåret låter som en tidlös klassisk Rammstein-dänga som sitter som ett slag i magen och den ganska hårda och aggressiva “Angst” väcker headbangaren inom en till liv. I början av denna text jämförde jag detta spontana albumsläpp med en sprucken kondom och ironiskt nog sjungs det om just kondomer på albumets mest originella och bästa låt “Ok“. Bara en sån sak.

Sammanfattningsvis: “Zeit” är egentligen ett bra och välgjort album men hamnar ändå under epitetet ojämn utifrån Rammsteins mått. Det finns låtar som är riktigt bra, som de ovannämnda, men det finns också en hel del typiska albumspår, det vill säga låtar utan egentliga fel men som ändock inte riktigt griper tag. 

Kommer detta dock påverka Rammsteins fortsatta framgångssaga? Självklart inte. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Rammstein
ALBUM: Zeit
RELEASEDATUM: 2022-04-29
SKIVBOLAG: Universal Music
BÄSTA LÅTEN: “Ok” och “Angst”

 

Relaterade artiklar