The Sheepdogs visar klassen

Som en hel del andra svenskar fick jag upp ögonen för The Sheepdogs när de var förband åt Rival Sons på Feral Roots-turnén 2019. Kanadickerna gjorde senare samma år sitt första egna Sverigegig när Nalen Klubb besegrades. Nästan på dagen tre år senare på samma plats är det dock lite trögstartat och bandet känns till en början inte lika taggade som senast. Men det tar sig med besked.

Med en EP släppt 2021 och ett nytt album som ser dagens ljus nästa fredag så finns det gott om fräscht material att ösa från. Något de också gör och setlisten har nio låtar som inte var med när de var här senast. Sådant gillas.

En bit in i spelningen spricker det upp och leendena sprids både på scen och bland publiken. Kvintetten taggar till lite extra och det blir stundtals lika fantastiskt som förra gången. Jimmy Bowskill är en helt fenomenal gitarrist med driv och energi i massor. Stundtals står man bara och gapar när han ger sig iväg på sina flyhänta turer som man aldrig vill ska ta slut.

De fantastiska scenkläderna à la ZZ Top‘s Fandango är tyvärr inte kvar längre och bröderna Currie samt trummisen Sam Corbert är mer ordinärt klädda nu. Bowskill håller klassen med cowboyhatt och boots men det stora stilikonpriset går till basisten Ryan Gullen som gått all-in med pilotbrillor, lurviga hockeyklubbor, bolo, skinnväst och rejäl slokmusche. Coolaste katten i stan.

Trummaskinen i nya singeln So Far Gone hör egentligen inte hemma i The Sheepdogs musik men det ger trummisen Corbert möjlighet att få göra lite annat på scenen som att spela keyboard. Instrumentroteringarna är kul och ordinarie keyboardisten Shamus Currie får flera gånger spela gitarr och brorsan Ewan keyboard vid ett tillfälle. Are You Good Man? har Shamus på sång till skillnad mot studioversionen.

Bandets kanadensiska brygd av ZZ Tops boogie, Allman Brothers Band‘s jammande och Crosby, Stills, Nash & Young‘s stämsång sitter klockrent. Det är catchy feelgood-musik med både svärta, allvar och humor. Vi får 19 låtar på 85 minuter och ytterligare två (som inte finns med på setlisten) efter inropning där The Way It Is är först ut. I avslutande Learn and Burn tas svängarna ut rejält där jammen avlöser varandra och Shamus får äntligen gå lös med sin trombon.

 

 

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Sheepdogs
ARENA: Nalen Klubb / Stockholm
DATUM: 2022-05-26
BÄSTA LÅTEN: Learn and Burn
BÄSTA MINNET: Jimmy Bowskills gitarrspel är så bländande att man baxnar.
SÄMST: Absolut inget ont om supportakten H.Self som var bra men jag hade hoppats på att äntligen få se Rosalie Cunningham som förbandar på ett gäng av de övriga gigen på turnén.

LÅTLISTA – THE SHEEPDOGS – NALEN KLUBB

How Late, How Long
Who
I’ve Got A Hole Where My Heart Should Be
Bad Lieutenant
Rock and Roll (Ain’t No Simple Thing)
Southern Dreaming
Downtown
Keep On Loving You
Find the Truth
I Wanna Know You
Are You A Good Man?
HMS Buffalo
Gonna Be Myself
So Far Gone
Scarborough Street Fight
Jesse Please
Feeling Good
I Don’t Know
Nobody
EXTRANUMMER:
The Way It Is
Learn and Burn

 

Relaterade artiklar