Watain berör ända in i stjälen

Gammal vänskap rostar aldrig och Watain slutar aldrig att osa utav äkthet.

Annons 

 

Människor kan i många fall vara som kameleonter. Vi är känslostyrda och dagsformen påverkar även vad för sorts musik vi lyssnar på och är öppna för. Vissa dagar känner man säkerligen för något festligt och glatt, andra dagar för något mer melankoliskt och nedtonat. Sen finns det dagar då man faktiskt bara vill konsumera vemod och omslutas av mörker. Det kan låta kargt men vemodig, mörk och rentav ondskefull musik har en tendens att beröra så mycket mer. Äktheten, inlevelsen och det autentiska är svår att vifta bort och några som verkligen vet hur man ska spela sina kort rätt på den här fronten är just Watain. 

The agony and ecstasy of Watain” är kanske inte på samma nivå som “Lawless Darkness” eller “The Wild Hunt”, dock skulle jag säga att det här är ett steg uppåt igen efter senaste albumet “Trident wolf Eclipse” som var något av en dipp i bandets diskografi. Detta album känns vid första intrycket mer genomarbetat än föregångaren och framförallt bjuds vi på mer dynamik, utan att för den sakens skull kompromissa med det aggressiva, djävulska och mörka som kännetecknar Watain.  

Till exempel är gästspelet av Farida Lemouchi i “We Remain” en angenäm krydda där hennes input gifter sig förträffligt med både soundet och Erik Danielssons röst. I övrigt kan man också lyfta fram “Serimosa” som balanserar fint mellan både det intensiva och det nedtonade tempot. Som allra bäst låter det dock i de mer dramatiska och explosiva låtarna “Lepers Grace” (riktigt mäktig refräng) och skivans längsta låt “Before The Cataclysm” som är som en högintressant resa genom det förbjudna, karga och ondskefulla landskapet som är världen vi lever i. Som sagt, Watain är mästare på att gestalta ångest och ondska men sättet de gör det på berör ända in i stjälen. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Watain
ALBUM: The agony and ecstasy of Watain
RELEASEDATUM: 2022-04-29
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
BÄST: “Before The Cataclysm”

 

 

Relaterade artiklar