William DuVall skapar magi med subjektiv reflektion på Södra Teatern

William DuVall har spelat under olika konstellationer genom åren och skapat sig en väldigt bred karriär inom musiken. Allt från att ha varit med och grundat Neon Christ, till Giraffe Tongue Orchestra och Alice In Chains. Den 21 maj intog han Södra Teaterns scen, Rockbladet var där och förevigade konserten. 

Annons 

 

Södra Teatern fylls på frekvent, sedan hörs ringklockan och det stressar alla som samlats för att få se William DuValls spelning till att inta sina platser framför scenen. William går in, sätter sig på stolen och plockar upp en akustisk gitarr. “The 3 Wishes” från One Alone som släpptes 2019 inleder kvällen, hans röst är unik och bidrar med en otroligt sårbar känsla. Lyriken förstärks dessutom med en akustisk version och gör låten ännu lättare att relatera till. 

Andra låten “Never Fade” skrevs i Seattle under tiden då Alice In Chains spelade in Rainier Fog på Studio X. Studion har en lång historia, Nirvana och Soundgarden spelade in album där bland annat. King Crimson repade där samtidigt som Alice In Chains var där. Producenten för albumet tog med William till ett litet rum längst bak i studion, började spela en melodi och lät William göra resten. Han låste in sig i rummet under ett dygn, med bara en gitarr och några blanka ark började han skapa låten. Resten av bandet åkte hem eftersom de spelade in någon annan låt under den tiden, William stannade kvar i studion ensam och när solen gick upp hade han redan gjort klart låten “Never Fade”. Sådana historier under kvällen tillför otroligt mycket till helheten som William står för. Sorgen av plötslig död läker aldrig helt, förtvivlan som skapas kort efter oavsett tidpunkt kommer att jämt följa med genom livet. Sorg kan manifesteras på många sätt och anta olika skepnader. Förlust förenar mänskligheten eftersom det kanske är det enda som alla har gemensamt, ingen kan förneka det. William DuVall hanterar sorgen genom sina låtar, det tär på honom och jag kan inte göra annat än att fullständigt beundra honom för att han skapar låtar som många kan relatera till. “Strung Out on a Dream” handlar om emotionella affekter, om förlåtelse och om att aldrig ge upp. En andra chans kan förändra exakt allt. Texten i kombination med Williams unika röst och konstanta närvaro förstärker upplevelsen ännu mer. 

Sedan får vi höra en fantastisk cover av “Lady Stardust” från David Bowies The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. En låt om utanförskap och att vara missförstådd av exakt alla. Den resonerar med många, framförallt de kreativa själarna som försöker göra det de verkligen brinner för. William levererar ett magnifikt framträdande, där storheten ligger i detaljerna och det är upp till varje individ att skapa en subjektiv tolkning. Alla faktorer som gör en spelning minnesvärd existerar denna kväll och minnen skapas som kommer vara för evigt.

Fotograf: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)

Text: Johnni Tauriainen

Relaterade artiklar