D-A-D spelar låtar önskade av fansen på COPENHELL

D-A-D agerar huvudakt på fredagen under årets Copenhell. Denna afton spelar D-A-D en special-setlist vilken är direkt utformad efter fansens önskningar. Succén var given när de danska nationalhjältarna bjöd upp till låtkavalkad på D-A-D-tivolit.

D-A-D bildades 1982 då under namnet Disneyland after Dark. Namnet är en syftning på, när Disneyland är stängt, kan vad som helst hända. Medlemmarna från start är Jesper Binzer sång o gitarr, Jacob Binzer gitarr, Stig Pedersen bas och senaste tillskottet trummisen Laust Sonne (-99).

Under början karriären spelade D-A-D blues, boggie och punk. Efter en kort session i grungeträsket blev det således enbart regelrätt rock n roll. Texterna är underfundiga och innehåller en massa underförstådd humor. D-A-D har under åren i det närmaste spelat sig till nationalhjältestatus i Danmark.

I kväll är det första gången D-A-D spelar på Copenhell. Jublet vet inga gränser när de äntrar scenen. Rekvisitan på scen föreställer givetvis ett tivoli. D-A-D handlar om show, underhållning, humor och bra rock n roll – låtar. Denna kväll är bandet på ett särdeles gott humör. Primetime på hemmaplan med hela supporterskaran samlad och vad kan då gå fel?

D-A-D bjuder upp till allsångskavalkad och publiken är med på noterna. Här finns det inget som heter festivaltrötthet, trots att det är tredje kvällen och timmen är sen. Det är blues, boggie och en hög dos rå rock n roll. Problemet är att D-A-D visar i stort sett upp samma sida som vanligt i live-sammanhang. Setlisten känns inte exklusiv med några få undantag, utan mer medioker och det är samma skåpmat vi hört D-A-D leverera live under de sista årtionden.

Den ständigt leende charmtrollet Laust på trummor får sin stund i rampljuset varav publiken skriker något i stil med  “Fo helvethe Laust, bank pa din tromma”

Den fantastiska basisten Stig Pedesen har gjort sig känd för att uteslutande spela på specialdesignade tvåsträngade basar. Basarna är bl.a utformade som en raket, en olivpinne, ett malterskors, en spegelvänd ett plexiglas och en iphone. Stig bjuder alltid på sig själv och sin fantastiska utstrålning.

Danskarna är entusiastiska och älskar showen med några undantag. Några få stackare i publiken har uppenbarligen rökat för mycket fredspipa. Vad det nu är för mening att sniffa på fredspipa och stå och sova sig igenom hela konserten, är fullständigt obegripligt. På Copenhell befinner oss ett stenkast från fristaden Chistiania och det märks stundtals alderles för väl .

Vi får höra en fantastiskt stämningsfull version av Laug´n a half , vilken följs upp av unison körsång från hela Copenhellpubliken till  I wont cut my hair, Jihad och Bad Craziness.

D-A-D seglade i hamn med flaggan i topp och blåste i väg avslutningsfyverkeriet Sleeping my day away och It´s after Dark.

 

 


SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
KONSERT: D-A-D
ARENA: COPENHELL / KÖPENHAMN
DATUM: 2022-06-17
BÄSTA LÅTEN: Allsången till klassikern Bad Craziness och underbara grungeflörten Helpyourselfish
BÄSTA MINNET: När håren på armarna reste sig till publikfriaren Laugh´n a half

LÅTLISTA – D-A-D – COPENHELL 2022
Isn´t that wild
Rim of hell
Evil twin
Written in water
Marlboro Man
Call of the wild
A prayer for the loud
Everything glows
Girl nation
Grow or pay
Helpyourselfish
Reconstrucdea
Laugh´n ´ a half
I wont cut my hair
Jihad
Bad Craziness
Extra nummer
Sleeping my day away
It´s after dark

 

Relaterade artiklar