D-A-D tog Sweden Rock-publiken på tivoli!

När de alltid så stabila danskarna i D-A-D uppträdde på Sweden Rocks Festival Stage på Fredagseftermiddagen hade de tagit med sin tivoliscen. Och visst blev det åka av, för D-A-D bjöd Sweden Rock-publiken på en ordentlig karusellåktur.

D-A-D är bandet som fortfarande är riktigt bra även om de råkar ha en dålig dag. Man kan jusom inte gå missnöjd från en av deras spelningar. Samma gällde denna dag på Sweden Rock, dock hade de inte en dålig dag – utan en riktigt bra dag. Danskarna tryckte ur sig rockrökare efter rockrökare som satte en ordentlig partystämning hos festivalpubliken.

D-A-D:s scendekor bestod av en tivoliinspirerad båge, ungefär en sådan man kan se vid entrén till Köpenhamns Tivoli samt en karusell där som utgjorde ett trumpodium. Vilken härlig idé som de förevigat på ett grymt snyggt sätt.

Att de dessutom kickade igång setet med titelspåret från Riskin’ It All, en låt som inte luftats i deras set på ett tag var ett välkommen överraskning. Självklart bjuder Jesper Binzer på sitt bästa jag och hans skojfriskhet samt energi smittar av sig ordentligt. Naturligtvis har basisten Stig Pedersen med sig alla sina coola två-strängs-basar som det byts mellan hela tiden till publikens glädje. Självklart snurrar karusellen då och då och det är med en musikglädje vi bara får åka med! Dessutom får D-A-D plikttroget dra fram A Laugh and a Half ur malpåsen då de är i Sverige och spelar, för det är nämligen bara här den är en hit. Trots att denna visa har hörts på var och annans gitarr och stereo över åren sedan den släpptes till den grad att den är uttjatad, så går det inte att värja sig mot det energisvar som sker i och med publikens allsång. Helt underbart!

Att Laust Sonne kör ett smakfullt trumsolo mitt i I Won’t Cut My Hair där karusellen snurrar och att Jacob Binzer kör ett icke-trevande utan bara skönt gitarrsolo under Sleeping My Day Away är något som andra artister som har tragglat meningslösa passager och enformiga solon borde lära sig av, för det här var precis så som man skall köra solon om man nu nödvändigtvis ska göra det på festival!

Att Jesper hoppar ner till publiken och låtsasringer till Laust och berättar att han är i Sverige och Laust svarar att han också är i Sverige är ju ett helt underbart spex. Ska man klaga på nåt var det väl att jag saknade någon klassiker i setet och att någon nyare låt inte passade in helt hundra. Jag gick från spelningen med ett stort leende på läpparna och nästan utmattad på grund av den grymma rock ‘n roll-måltid som vi serverats och avnjutit!

For helvede hvad det her var godt!

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Lenasdotter (anna.lenasdotter@rockbladet.se)
KONSERT: D-A-D
ARENA: Festival Stage @ Sweden Rock Festival
DATUM: 2022-06-10
BÄSTA LÅTEN: Sleeping My Day Away, A Laugh and a Half samt Bad Craziness levererar alltid live!
BÄSTA MINNET: Telefoneringsspexet mellan Jesper och Laust + Jacobs härliga gitarrsolo (förvånad att jag ens skriver detta, men det var så – är det bra så är det bra helt enkelt!)

 

Relaterade artiklar