Förlåt, men vad är egentligen så speciellt med Volbeat?

Så var stunden kommen för festivalens första headliner för året, nämligen arenabandet Volbeat. Och ännu en gång väcks frågan: Vad är egentligen så speciellt med det här?

Danskarna fyller arenor, har flera radiohits och är ju, hur man än vänder och vrider på det, ett stort namn nu för tiden. Sångaren Michael Poulsen ser ut och för sig som en typisk rockstjärna, med en stark utstrålning samt en maskulin röst. Han tvekar inte att utnyttja hela scenen, då han lugnt och metodiskt rör sig från den ena scenkanten till den andra och gör publiken längst catwalken den äran att spendera en stor del av setlisten längst fram hos dem och går loss på både mikrofon och gitarr. 

Resten av bandet håller sig mest kvar på huvudscenen, gömda bakom sin frontman. Det känns naturligt. Trots att Volbeat i teorin är en solklar headliner så kan jag dock inte komma runt detta faktum. De har sin publik, ingen tvekan…men hur och varför har just detta blivit så stort och populärt? Modern hårdrock med tydliga rockabilly-influenser (Rockabilly?!)  är alltså headliner på en festival som annars stoltserar med namn som Guns N Roses, Judas Priest och toppade med Iron Maiden 2018? 

Förvisso är det på allvar ett generationsskifte i rullning. De mest legendariska banden är till åren och om 10 år är det nog hugget i sten att andra, mer moderna band fått kliva fram istället. Att det ska vara ett gäng ganska intetsägande och mycket alldagliga rockabilly-imitatörer som dock står nära till hands som tronarvingar övergår dock mitt förstånd.

Jag har heller aldrig varit med om en mer avslagen publik på en headliner-spelning, under mina år på Sweden Rock. Inför extranumret står publiken som inlagda sillar och entusiasmen inför att bandet ska kliva på igen är MYCKET låg. 

För att lyfta fram något mer positivt så kan vi säga att några av Volbeats låtar åtminstone lyfter spelningen något. “The Sacred Stones” från senaste plattan är tung och maffig, “Shotgun Blues” slår inte fel och att publiken bokstavligen lyckas övertala bandet att köra “For Evigt” är något jag kommer minnas lite extra från denna kväll. 

Så visst, ljusglimtar finns men jag skulle ändå höja på ögonbrynen om Volbeat återkommer till Festival Stage. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Lenasdotter (anna.lenasdotter@rockbladet.se)
KONSERT: Volbeat
ARENA: Festival Stage / Sweden Rock Festival 2022
DATUM: 2022-06-08
BÄST: “For Evigt”.
SÄMST: Ljudet cuttar ut på flera ställen under spelningens gång. Skärpning!

 

 

Relaterade artiklar