INTERVJU: Månegarm: “Vi är inget band som släpper en skiva för släppandets skull”

I samband med Sweden Rock Festival tog Rockbladet.se ett snack med medlemmarna Erik Grawsiö, Markus Ande och Jacob Hallegran från viking/black/folk metalbandet Månegarm. Det blev ett samtal om låtskrivande, prestationskrav och om hur det egentligen kändes att spela samtidigt som Guns N Roses. 

Den 15:e april släppte Månegarm sitt senaste album “Ynglingaättens Öde” och hade ett releasegig i Stockholm samma dag. Därefter hade bandet även spelningar i Örebro, Linköping, Norge och Tyskland innan det var dags för Sweden Rock Festival, då denna intervju ägde rum.

Andra band har uttryckt att de varit ringrostiga efter pandemin. Känner ni att ni har kommit bort från det, nu när ni ändå hunnit göra några spelningar?

–  Ja, det måste jag nog ändå säga att vi gjort. Men det tog ett tag innan man kom igång, det var nog först vid andra/tredje giget som det började kännas bra, säger Markus Ande, gitarrist. 

–  Det var bra att vi hade flera spelningar så tätt inpå varandra, då blir man varm i kläderna, inflikar sångaren och basisten Erik Grawsiö. 

Albumet “Ynglingaättens Öde” har sedan release mottagits väl av både fans och kritiker, där majoriteten av recensionerna har gett åttor och nior som betyg och bandet konstaterar att de fått ett bra mottagande. 

Får man någonsin prestationsångest när man släpper ny musik? 

–  Om jag får tala för mig själv så kan jag säga att jag får det. Jag tycker vi levererar intressanta välproducerade skivor och det finns alltid ett mål om att man hela tiden ska släppa en skiva som är bättre än den förra. Så där sätter vi ganska höga krav på oss själva och i det kommer ju också lite press, säger Erik. 

– Vi är inget band som släpper en skiva för släppandets skull, utan vi släpper det när låtarna har vuxit fram, säger trummisen Jakob Hallegren. 

–  Vi lägger ner mer och mer tid för varje skiva. Den senaste skulle jag säga är den som vi lagt mest energi på och vi blir ständigt mer noggranna med vad vi gör, säger Markus. 

– I och med pandemin fick vi ju också så mycket mer tid till producerandet av skivan. Vi repade ju inte ens så då hade vi oceaner av tid till att vara just noggranna med låtskrivandet. Den press vi eventuellt känner med vårt skapande kommer dock från oss själva, inte från något bolag eller liknande, säger Erik. 

– Man vill prestera så bra som möjligt hela tiden, säger Jakob. 

Om ni jämför hur ni gör musik idag med hur det var när ni började, hur skulle ni då beskriva eran utveckling? 

– Vi är som sagt mer noggranna och det kan också vara för att vi blivit bättre musiker och lärt oss studioarbetet. När vi började åkte man till en studio i två veckor, drack bira, käka skräpmat, spelade in och så åkte man hem. Sen är ju tanken att man ska mixtra skivan och då kanske vi bara köttade in det vi hade. Idag är det stor skillnad, säger Erik. 

Är ni perfektionister? 

–  Frågar du min sambo får du ett rungande ja på den frågan, säger Erik med ett leende innan han fortsätter: Jag kan döda vansinnigt mycket tid i studion med sångarrangemang med mera. Någonstans måste man ju dock sätta en gräns. 

– Jag håller med. Vi slutar ju aldrig förrän vi är helt nöjda med det vi gjort så det kan handla om många omtagningar. Jag har en studio hemma och vi spelar in mycket hemifrån själva så då har man ingen riktig tidspress. Det är en helt annan tidsaspekt idag än när man hade en studio tillgänglig två veckor och därmed också en lika lång deadline, säger Markus. 

Era texter är mytologiska. När man är så nishad och har att göra med ett specifikt tema, tar det någonsin slut på material att skriva om eller hittar ni alltid nya infallsvinklar? 

–  Det finns hur mycket som helst! Jag sitter på material som jag gärna vill omvandla till lyrik för säkert tre skivor framöver. Jag sitter hela tiden och kollar igenom vår gamla folktro och läser på eftersom jag har ett intresse för det och då hittar man saker som passar för en tematik till en låt. Desto djupare man kommer in i den här världen desto mer hittar man, det finns områden som inte är lika utforskade. Det finns fantastiskt material, säger Jakob entusiastiskt. 

Har du något system för hur du lägger upp arbetet när det finns så  mycket material?

–  Processen börjar alltid med en låtstruktur. Sen måste det vara något form av tema som passar stämningen i den aktuella låten och då kan jag bläddra igenom anteckningar jag samlat på mig fram tills jag hittar något som kan passa och som man kan omvandla till “modern” svenska och sedermera en låttext, säger Jakob.

Hur vet man när något passar då? 

–  Oj…det vet jag knappt själv. Något av det svårare med urval är att våra låtar går både i moll och dur och man vill att lyriken ska matcha soundet, säger Jakob. 

–  Det kan vara en utmaning, det finns många delar av låtskrivandet som ska sitta och man blir ständigt överraskad över vad som händer under en låtskrivarprocess, säger Erik. 

Sweden Rock. Ni stänger festivalen och spelar då samtidigt som Guns N Roses. Tankar om det? 

– Den första tanken var aj aj aj, det där var inte så bra. Men ju mer man tänkt på det så har man kommit underfund med att det inte är så illa i alla fall. Har man sett en timme på Guns N Roses kanske man hunnit tröttna lite och går för att kolla på oss istället. Att spela i Rockklassikertältet när det hunnit bli mörkt och sådär..jag tror det blir skitbra, säger Markus. 

– Vår första tanke var att vi också skulle kollat lite på Guns men det hinner vi inte nu. Men som jag ser det: Det är två band som spelar sist av alla på årets Sweden Rock, det är Guns N Roses och så Månegarm från Norrtälje, det kan inte bli bättre! säger Erik. 

– Känns ju lite hedrande, säger Jakob.

Missade du Månegarms spelning på Sweden Rock? Den 26-27 augusti har du chansen igen, då Månegarm kommer att ha sin egna festival “Månegarm Open Air” i Norrtälje, med band som Moon Sorrow, Grand Magus och Einherjer.

BILDER FRÅN MÅNEGARMS SPELNING PÅ SWEDEN ROCK FESTIVAL 2022: 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
INTERVJU: Månegarm

Relaterade artiklar