Iron Maiden bjöd COPENHELL på ett magiskt avslutningsfyrverkeri

Hela Copenhell var på plats för att njuta av festivalens slutgiltiga grandfinale, nämligen självaste Iron Maiden. Efter fyra otroligt slitsamma dagar var det inte utan att de flesta var ordentligt slitna. Iron Maiden fyrade av sitt avslutningsfyrverkeri och succén var given. Efter halva konserten utbröt moshpit till Fear of the Dark och publiken körde hela vägen in i kaklet.  

Det blev således dags för grandfinale i den starkaste upplagan av Copenhell någonsin. Copenhells feta headliners Korn, Judas Priest, Kiss, D-A-D, Metallica och nu Iron Maiden går till historien som festivalens mest framgångsrika. Copenhell 2022 har skrivit in sig själv i historieböckerna och förmodligen har vi många Copenhellfestivaler att se fram emot åren framöver.

Snacka om att det har varit en makalös revansch, på festivalstiltjen under pandemin. Jag hörde en obekräftad siffra på 28 000 publikdeltagare och det är rekord på Copenhell. Det ska i ärlighetens namn nämnas att det blir till bekostnad på bekvämligheten under festivalen. Logistiken blir lidande, framför allt till och från festivalen. Utbudet av mat och toaletter fungerar mycket bra och det är sällan man får stå i någon längre kö.

Rekvisitan på festivalen är i yttersta världsklass. Frivilliga har jobbat i månader på att smycka festivalen i allehanda metal-tema. Allt på festivalen är så genomtänkt och snyggt gjort. Besökarna är gemytliga och gemenskapen är enorm. Överallt samlas man kring den gemensamma passionen metalmusik.

Introt Doctor Doctor (UFO) ljuder ut över Refhalvsön och till publikens ändlösa jubel äntrar äntligen huvudbandet Iron Maiden. Första låten Senjutsu från senaste albumet med samma namn sätter standarden under konserten. Det blir trots allt en något sval första halva av konserten. I ärlighetens namn kunde de utesluta Revelations som är en ganska trist låt från Piece of Mind plattan.

Det måste nämnas att, ibland känns Iron Maidens låtar onödigt långa och något svåra att lyssna på. Låtarna smäller inte direkt i ansiktet, om ni förstår vad jag menar. Förstår självfallet deras enorma framgångar och popularitet. Det är framför allt LIVE som Iron Maiden ska upplevas och det är svårt att inte gilla hela spektaklet. Bandet är inte heller riktigt lika populärt i Danmark som i Sverige och det är inte alls lika hysteriskt här på Copenhell.

När det blir dags för Fear of the Dark vaknar publiken och det utbryter en circlepit och festen är i full gång. Vi får höra efterlängtade klassiker som Hallowed be Thy Name, The Number of the Beast och Iron Maiden. Till extranummer bjuds det upp på episka The Trooper, The Clansman och allsång som förmodligen hördes ända till Sverige i form av Run to the hills.

Uppe i scentaket hänger det klassiska Aces High-bombplanet och konserten avslutas med allsång och eufori till just klassiken Aces High. Iron Maidens konsert på Copenhell 2022 är slut och i högtalarna ljuder Monty Pythons Always look on the bright side of life. En bättre efterlåt till en konsert är svårt att uppbringa.

 


SKRIBENT
: Thorbjörn Skogh (thorbjörn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se– mobilbild då Iron Maidens management inte tillät fotografering)
KONSERT: Iron Maiden
ARENA: Helviti Stage @ Copenhell
DATUM: 2022-06-18
BÄSTA LÅTEN: The Trooper med sitt enorma driv och allsångspartier
BÄSTA MINNET: Iron Maiden gjorde en värdig avslutning på Copenhell 2022.

 

LÅTLISTA – IRON MAIDEN– COPENHELL
Senjutsu
Statego
The writing on the wall
Revelations
Blood brothers
Sign of the cross
Flight of Icarus
Fear of the dark
Hallowed be Thy Name
The Number of the Beast
Iron Maiden

Extranummer:

The Trooper
The Clansman
Run to the hills

Extranummer 2:

Aces High

Relaterade artiklar