Judas Priest levererar hits på COPENHELL från hela deras 50-åriga karriär

Ett av de största affischnamnen på årets Copenhell är det ikoniska heavymetalbandet Judas Priest, vilka är ute på sin 50-års jubileumsturné. Det råder inte det minsta tvekan om Rob Halford aka the metal god, med sina vingmans Richie Faulkner och återvändande Andy Sneap fortfarande i livesammanhang, håller yttersta världsklass. Ett ytterst vitalt Judas Priest levererar hits från hela deras karriär till den heavy-metaltörstande Copenhellpubliken.

Det är en förlösande och lite märklig känsla att få fira Copenhell igen efter 3 års uppehåll. Det känns ibland som att tiden stått helt stilla på Copenhell och vi befinner oss i någon slags konstig metal-matrix. Ett slags metalvärldens Valhalla, där man festar och upplever livemusik tillsammans. Musiken förbrödrar och alla är vänner med alla. I Danmark är det gemytligt och stämningen är fantastisk. Det är precis som det inte varit någon pandemi alls.

Judas Priest går upp och öppnar stenhårt med otippade One shot at glory. Det är ett vitalt Judas Priest vi får uppleva idag. Mest av allt lyser underbarnet Richie Faulkner med sin spelglädje och fantastiska gitarrlir. Som ett gammalt 80-tals fan så älskar man hyllningarna till fornstora tider. Givetvis får vi en kavalkad från hela deras karriär och fattas väl bara annat.

Scenrekvisitan som mest kan liknas vid en stor metallindustri, är givetvis en hyllning till bandets födelsestad Birningham. Under Living After Midnight kommer det ut en gigantiskt uppblåsbar tjur på scenen och detta är också en hyllning till hemstaden Birmingham som har den symboliska tjuren som ett landmärke.

Rob Halford har trots sin ålder sin fantastiska pipa i behåll och det är synnerligen beundransvärt. Han ni inte läst hans biografi Confess, så rekommenderar jag den starkt. En jordnära biografi om en man som lyckades i en stenhård värld, trots omöjliga odds. En man som tvingades leva ut sig själv och sin sexuella läggning i det fördolda. Upptäckten av detsamma, riskerade självfallet att tillintetgöra hela Judas Priest karriär under det framgångsrika 80-talet. Under flaggskeppet Victim of Changers visar Rob att rösten fortfarande är i behåll och har inte åldrats en kvart.

Trummisen Scott Travis får en pratstund med publiken och brakar sedermera loss med ikoniska Painkiller och publiken blir i extas. Basisten Ian Hill, måste vara en av världens lyckligaste basister. I 50 år har han stått med ett stort leende på läpparna och fått fötterna att stampa hos publiken, till ett av världens mest ikoniska metalband. Judas Priest kan stämpla ut med flaggan i topp.

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjörn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
KONSERT: Judas Priest
ARENA: Helviti Stage @ Copenhell
DATUM: 2022-06-16
BÄSTA LÅTEN: Fantastiska The Green Manalishi som visserligen är en Fleetwood Mac cover, men den fick håren på armarna att resa sig.
BÄSTA MINNET: Att äntligen få klättra in i Copenhell-matrixen, skåla med danskarna och låta adrenalinet flöda till Turbo Lover, Electric Eye och Hell Bent for Leather och drömma sig tillbaka till pojkrummets dagar.

 

LÅTLISTA – JUDAS PRIEST – COPENHELL

One Shot at Glory
Lightning Strike
You’ve Got Another Thing Comin’
Freewheel Burning
Turbo Lover
Hell Patrol
The Sentinel
Victim of Changes
The Green Manalishi
Diamonds & Rust
Painkiller
Electric Eye
Hell Bent for Leather
Breaking the Law
Living After Midnight

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar