Kiss sade adjö med en skön stämning och glädje på Scandinavium!

Så här efter midsommarhelgen och en vecka efter konserten, har jag bearbetat alla intryck sedan Kiss sista spelning på svensk mark i och med konserten på Scandinavium i Göteborg. Innan konserten var jag lite skeptisk till rapporterna från tidigare gig under End of the Road World Tour där det talades om en storslagen sorti, men det är bara att buga och tacka Kiss och erkänna att min skepticism var obefogad. Kiss bjöd på en storslagen show!

Annons 

 

Det var en härlig, lycklig och på gränsen till magisk stämning under Kiss besök i Göteborg för en vecka sedan. Innan publiken släpptes in, på barhänget innan showen och under konserten omgavs alla av någonting, en lycka, en glädje av att äntligen få se Kiss igen trots att det var sista gången i Sverige. Kanske var det väntan p g a eventet blev uppskjutit 2 år på grund av pandemin som fyllt på längtan under tiden, kanske var det bara att vädret var vackert och det var just Kiss som var där den dagen! Nåt skönt var det iallafall!

Från det klassiska introt “Allright Gothenburg! You wanted the best and you got the best – the hottest band in the world – KISS!” föll scenskynket och Kiss brakade rätt in i Detroit Rock City med rök, bomber, eld och pyro samtidigt som de sänktes ner till scenen från taket. Glädjen från publiken gick inte att ta miste på! Ljudet var förvånansvärt bra och precis lagom högt, men kan vara för att vi stod exakt i mitten i Golden Circle. Showen innehöll allt som en Kiss-konsert ska innehålla. De rockade på i takt i Deuce på sedvanligt Kiss-maner.  Gene avslutade I Love it Loud med att spruta eld och hans tunga var ofta mer utanför munnen än i munnen. Tommy sköt raketer från gitarren under gitarrsolot innan Lick it Up. Paul simulerade vindrutetorkare som om han torkade tårarna under en härlig Tears Are Falling och åkte linbana ut en liten scenplattform i bakre delen av arenan för att framföra Love Gun. Gene flög upp i taket och spottade blod innan God of Thunder. Erics trumset hissas upp under Black Diamond och visar de klassiska 2 tigrarna (se mittenuppslaget på Alive II!) samt körde Beth som första extranummer ensam på scen med ett piano. Allt avslutades med Rock And Roll All Nite till eld och fyrverkerier samt stort konfettiregn. Lycka!

Att de körde just en av favoriterna Tears Are Falling gjorde konserten ännu bättre, jag var så glad att denna inte ströks inför Europa-svängen. De senaste alstren i setlistan Say Yeah och Pshycho Circus var tyvärr de svagaste numren under kvällen och kunde gärna ha bytts ut, men jag fattar grejen lite – de hade med lite av vart från diskografin för att summera karriären och det var en skön mix även om det alltid finns fler och andra låtar man skulle velat haft i setet hur man än vrider och vänder på det. Sen hade det varit snyggt om de hade haft snyggare guldtigrar på det upphissade trumsetet, jag menar ikoniska tigrarna från Alive II mittuppslaget ser ju bättre ut än vad de hade med sig nu… lite konstigt, men ok – låt gå då!

Paul har ju haft lite problem med rösten under de senaste åren och det hörs tydligt i vissa partier och när han kör mellansnack. Den playback på hans sång som gjordes här och där var stilfullt gjord och var inget man tänkte på under showen, förutom under högre partier i t ex Love Gun där det lät lite för bra. Jag tycker det var en ok lösning på ett problem för att framföra en storslagen show. Publiken blev Pauls vän lite extra när han berättade att de körde sin första konsert i Sverige i just Scandinavium 46 år sedan och att de till och med har vänner i Göteborg än i denna dag. Det är just Paul som verkade vara gladast av de fyra att stå på scenen i Scandinavium med Gene på god andra plats. Visst syntes lite leenden av katten och mer ändå av spaceman men de verkade inte ha lika roligt hela tiden som Gene och Paul. Tommy smälte lite och drog extra på munnen när Gene gick fram till honom och viftade med sin tunga farligt nära honom när han var mitt i ett solo. Erics framförande av Beth ensam vid pianot var ändå väldigt skönt och fick med sig publiken ordentligt i allsången.

Jag vill även rikta ett speciellt tack till de som hade med sig Kiss-loggan utklippt i papp och viftade med i publiken framme vid scenen till vänster, det var grymt att se både i publiken och på storbildsskärmen. Jag fick lite vibbar av bilden från baksidan av Alive!-plattan där till och med.

Med tonerna av konsertavslutande Rock And Roll All Nite surrande i huvudet och konfetti som fortfarande trillar ur kläderna, tänker jag tillbaka på Kiss sista konsert som en glädjens och lyckans dag. Kiss kom och gav en ordentlig show och avslutade med flaggan i topp. Ett värdigt avslut!

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se – mobilbilder)
KONSERT: Kiss
ARENA: Scandinavium @ Göteborg
DATUM: 2022-06-22
BÄSTA LÅTEN: Rock and Roll All Nite och Tears are Falling
BÄSTA MINNET: Glädjen och stämningen.

LÅTLISTA – KISS – SCANDINAVIUM

Detroit Rock City
Shout It Out Loud
Deuce
War Machine
Heaven’s on Fire
I Love It Loud
Say Yeah
Cold Gin
Lick It Up
Calling Dr. Love
Tears are falling
Psycho Circus
100 000 Years
God of Thunder
Love Gun
I Was Made for Lovin’ You
Black Diamond

Extranummer:

Beth
Do You Love Me
Rock And Roll All Nite

Relaterade artiklar