Mercyful Fate med Kingen i toppform på Sweden Rock Festival!

På Sweden Rock Festivals Rock Stage satt ett stort skynke med Mercyful Fates logga och gav starka förväntningar inför deras spelning.  Efter ett försenat In Flames drog Mercyful igång runt 10 minuter efter utsatt tid och bara levererade. 

Mercyful Fate är äntligen ute och uppträder i festivalsvängen som utannonserats redan i Augusti 2019 i och med att de även avslöjade att de ska köra bandet på fulltid igen. När Mercyful Fate-logo-skynket som dolde bandets scendekor äntligen drogs bort och bandet äntrade scenen med klassikern The Oath från Don’t Break The Oath-plattan var den långa väntan äntligen över och publiken var direkt med.

Sedan när King Diamond gled in sist på scenen från sitt lilla krypin ovanför trumsetet iförd en hornbeklädd krona iförd sitt klassiska smink förlöstes många känslor i publiken som välkomnade honom med ett stort jubel. Att King lade falsett på vissa ställen där han vanligtvis sjunger i sitt lägre register gör inte så mycket. Det kunde eventuellt skönjas vissa problem i de lägre sångdelarna, med det var inget som störde nämnvärt. 

När bandet bränner av The Jackal of Salzburg, en låt från nya plattan som enligt King inte är riktigt helt färdig, känns det som om man är med om något speciellt. Den har det klassiska Mercyful Fate sound och kommer inte göra något Mercyful Fate-fan besviken. Att de i övrigt körde idel klassiker där de flesta guldkorn från deras skivkatalog var en ynnest att uppleva och är ett minne jag kommer ta med mig för evigt. Inte för att klaga på setlistan, men jag hade även sett Into the Coven och Nuns Have No Fun när det nu spelade mest låtar från första EP:n och de två första plattorna. Fast avslutande Come to the Sabbath och Satan’s Fall stillade min hunger efter dessa något – de var verkligen vad ett Mercyful Fate-hjärta behövde denna kväll.

Som vanligt var det även stämningsfullt ljussatt och Kings minspel var på topp, så även hans humör. Att få se Hank Shermann lira gjorde det nästan bara det själv värt ett besök på konserten. Trots att de var 10 minuter avslutade de i tid och med både glada och (återigen) härligt ondska minnen vandrade jag hem med ett ilskt leende på mina läppar som ännu inte lagt sig. Love Merciful Fate! 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Mercyful Fate
ARENA: Rock Stage @ Sweden Rock Festival
DATUM: 2022-06-10
BÄSTA LÅTEN: Come to the Sabbath och Satan’s Fall
BÄSTA MINNET: Att Mercyful Fate står på en scen och dunkar ut klassiker efter klassiker är ju en ynnest att få se!

LÅTLISTA – MERCYFUL FATE– SWEDEN ROCK FESTIVAL

The Oath
The Jackal of Salzburg
A Corpse Without Soul
Black Funeral
A Dangerous Meeting
Melissa
Doomed by the Living Dead
Curse of the Pharaohs
Evil
Come to the Sabbath
Satan’s Fall

Relaterade artiklar