Michael Monroe bäst i år på Sweden Rock!

Mannen som helt otroligt nog fyller 60 om bara några dagar visade inga tecken på att det är dags att sakta ner. Som sista akt på Sweden Stage såg det snarare ut som om han har laddat stenhårt under pandemin och hittat nästa växel och har återigen valt Rock ‘n Roll, för det är ju bekant bara Död, Fängelse eller Rock ‘n Roll som det går att välja bland. Fast när man redan valt det och väljer det igen och igen – då får vi en superenergisk och supertänd rockstjärna som drar in alla som är i närheten till scenen där Michael Monroe satte ribban för hur en rockshow ska framföras! Det här var hands down den bästa spelningen på Sweden Rock anno 2022! Jävlar vilken rock ‘n roll show!

Herregud. Jag har sett Michael Monroe förut och han brukar vara energisk och bjuda på bra show, men idag var dagen då han hade hittat nästa växel! Direkt från start i och med öppningslåten One Man Gang var det fullt ställ och Michael Monroe var överallt på scenen, men även några svängar ner i publikdiket. Även resten av bandet var enormt dansanta och rörliga hela tiden vilket bidrog till en härligt energisk atmosfär framför Sweden Stage.

Michael kör med mikrofon på sladd så han kan svinga mikrofonen likt en lasso. Även mikrofonstativet fick liknande behandling där det i princip misshandlades och svingades både hit och dit på scenen. Helt galet roligt och rock ‘n roll på riktigt! Jag stod och spekulerade lite under konserten om han till och med har sponsring av mikrofonstativ, för med de här akrobatiska manövrarna lär det gå åt en hel del. Michaels scenhjälpreda hade det svettigt under hela showen där han fick jaga och ställa mikrofonstativet på sin plats samt trassla loss den lååånga mikrofonsladden var hän den än hade fastnat. Vid ett tillfälle runt mitten av konserten sågs han ta av sig kepsen och torka sin svett, detta var definitivt dagen då den killen fick arbeta extra för lönen.

Setlistan är helt perfekt, inte en enda låt som inte behöver vara där finns där. Även när de lugnade ner tempot något och körde Ballad of the Lower East Side var det som om en härlig slöja av musikmagi omslöt publik och Michael. En enorm publikkontakt! Till och med Hanoi Rocks version av Creedence Clearwater Revivals Up Around The Bend sitter som en smäck och jag vågar nästan påstå att Michael Monroe är en av de få som kan göra både Creedence rättvisa samt köra en cover på deras låtar utan att det på något sätt blir sådär larvigt och tradigt som det kan bli när andra band försöker sig på deras alster.

Att Michael klängde sig upp i ena sidan av scenriggen för att sjungandes kunna få se hela området framför scenen eldade på publiken ordentligt. Under hela showen spexade Michael på och rörde sig för fullt över hela scenen och slutade inte förrän showen var slut. I slutet på showen kom även Dregen, som har spelat med Michael Monroe under några år, in på scenen till publikens jubel och spelade med bandet på de sista två låtarna. Energin som uppstod när de körde avslutande Dead, Jail & Rock ‘n Roll nådde ända upp till himlen och de slutade på energinivå 11/10! När Michael gick av scenen kom han tillbaka och såg kort på publiken med ett stort leende som om han inte ville att detta skulle vara slut och tog ett litet glädjeskutt innan han gick av scenen. Tro mig Michael – vi ville inte heller att det skulle vara slut!

Det här vill man se igen och igen och igen! Michael Monroe kör dessutom sin 60-års födelsedagskonsert med massa gästartister från hela världen Fredagen den 23:e September på Helsingfors Ice Arena. Om någon vill se något utöver det vanliga med Michael Monroe, tveka inte – bara boka och åk! Tänk om Michael hade fått gjort en 60-års födelsedagskonsert med gästartister som headliner på Sweden Rock istället för Guns ‘n Roses… då hade det stått något helt annat i historieböckerna om bandet som avslutade festivalen 2022 – Triumf! Magi! Festivalen Slutade på Topp! Nu avslutade i och för sig Michael på Sweden Stage i en triumf och med konsertmagi vilket var helt underbart! Tack Michael!

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Michael Monroe
ARENA: Sweden Stage @ Sweden Rock Festival
DATUM: 2022-06-11
BÄSTA LÅTEN: Går inte att välja – här var det only killers, no fillers!
BÄSTA MINNET: Michael Monroes energi och publikkontakt överträffade alla andra konserter på årets Sweden Rock Festival!

Relaterade artiklar