Nightwish – Torsdagens RIKTIGA headliner

Nightwish med Floor Jansen i spetsen eldar i stort sett upp både scen och publik när de äntrar scenen vid midnatt. Efteråt lämnar man festivalområdet med ett stort leende på läpparna. 

Natten mellan 9 och 10 juni 2022 kommer jag nu kunna blicka tillbaka på och minnas som en av de bästa festivalspelningar jag någonsin sett. Från att aldrig ha sett Nightwish live innan och varit något sval gentemot deras musik till att nu vara ett fan. Plötsligt händer det! 

En mörk stjärnprydd himmel, pyroteknik och eldkanoner som skjuter upp mot samma himmel och Floor Jansens vackra röst som fyller upp hela Sölvesborg. På storbildsskärmarna visualiseras låtarna med hjälp av olika sagolika teman vilket förstärker lyssnarupplevelsen på ett förträffligt sätt. Nästa stund rycker man till och jublar som ett barn åt ytterligare en explosion av pyro. Om det är billigt att falla för sånt, har jag inget behov av att vara dyr. 

Att en scenproduktion kan vara så visuell och storslagen utan att för den sakens skull överglänsa den minst lika episka musiken är även det unikt. “Sleeping Sun” och “How´s The Heart” låter otroligt vackra och Floors röst fyller dig med värme (samma form av värme som det älskvärda pyrot) och trygghet. Att få höra dessa godbitar under bar himmel en försommarnatt…Gåshud. 

Lika mycket som nyss nämnda låtar är vackra och pampiga så är de lite mer fartfyllda “Noise” och “Tribal” utmärkta partyhöjare och helhetspaketet “Ghost Love Score” är ju bara den värd inträdespriset. Den besitter mer dynamik och historia än i stort sett alla jämförbara musikaler. 

Om det här var mer värdigt som headliner än det där danska rockabilly-bandet? Behöver du ens fråga?

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Nightwish
ARENA: Rock Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2022-06-09
BÄST: “Sleeping Sun” och Floors svenska! 

Relaterade artiklar