Orbit Culture på Sweden Rock – Bra show, dåligt ljud

Eksjös stoltheter Orbit Culture har kallats svensk metals framtid och har på ganska kort tid fått en stark fanbase. Under Sweden Rocks första dag fick bandet nu chansen att visa upp sig inför en ännu större publik. En chans som de tog.

Solen gassar på bra över publiken vid Silja Stage. Orbit Culture är ett tämligen ungt band men trots det består deras publik av högst blandade åldrar denna dag. Ett litet kvitto på att bandets musik har slagit brett. Skulle tro att framförallt det äldre gardet har fascinerats av sångarens röst som för tankarna till en viss James Hetfield. En Hetfield som growlar, bara en sån sak är ju värd att applådera. 

Bandet har en bra energi och deras dynamiska setlist bjuder på alla möjliga sorters tongångar, som klassisk musik i introt till den mäktiga “A Sailors Tale“, ren och rå metal i “Open Eye” och mer softa toner i “Mirrorslave“. Musikaliskt finns här något som tilltalar alla och den självsäkra presentationen samt djuriska inlevelsen lockar fram ett tiotal moshpits och ett galet intensivt headbangande hos publiken. 

Det går dock inte att blunda för elefanten i rummet: Ljudet är under all kritik på den här spelningen. Mellansnacket flyger över huvudet på åskådarna och både det instrumentala och det vokala är med jämna mellanrum svajigt. Framförallt sången ligger alldeles för lågt och blir dränkt av allt annat runt omkring. Mycket tråkigt och beklagligt.

Även om ljudet hämmar helhetsupplevelsen ska ingen skugga falla över Orbit Culture som trots dessa förutsättningar får ihop en bra och energisk show där publiken går loss som vilddjur. Efter två pandemistukade år så krävs det mer än halvdant ljud för att göra ett hungrigt publikhav besvikna. Och vad gäller Orbit Culture är det ingen tvekan om att vi kommer få se mer av dem i framtiden. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Orbit Culture
ARENA: Silja Stage, Sweden Rock Festival 2022
DATUM: 2022-06-08
BÄST: “Open Eye” får publiken att gå loss ordentligt.
SÄMST: Ljudet.

 

Relaterade artiklar