The Sheepdogs – Outta Sight

De här fem kanadensarna härstammar från Saskatoon, Saskatchewan. Bandet bildades 2004 och de släppte sitt första studioalbum tre år senare. Idag dyker det sjunde studioalbumet upp. Under åren har de dessutom släppt ifrån sig några EP och livealbum.

Annons 

 

The Sheepdogs har använt sig av studion Taurus Recording i Toronto när de spelat in det här albumet under pandemin. Låtskrivaren och sångaren Ewan Currie har även rattat produktionsspakarna den här gången. De flesta av låtarna behövde maximalt tre tagningar för att bandet skulle vara nöjda. 

Bandet säger själva att möjligheten att spela in nya låtar och att spela rock under pandemin var det som fick dem att ta sig igenom den osäkra tid som rådde i världen när Corona-viruset härjade som mest. The Sheepdogs gitarrdrivna rock startar den här gången med det kaxiga påståendet Here I Am, om det var någon som tvivlade. En riffande gitarr inleder jakten på sanningen i Find the Truth där det kunde varit du, men borde varit jag. I mina öron doftar I Wanna Know You en del av Deep Purple-låten Woman from Tokyo. Doften är angenäm. Du kommer in och lever om när du varit ute hela natten och mitt tålamod börjar tryta. Det är där Wating for Your Call börjar. 

Berättaren I Carrying On vill vara lång, ståtlig och fri. En trummaskin inleder So Far Gone och även om inte det är mina favorittrummor måste jag säga att jag gillar låten väldigt mycket ändå. Gitarrerna är lyckliga, studsande och lätta att älska. Det är dags att låsa dörren för att inte dras med i Scarborough Street Fight. Energin i låten får mig att göra precis tvärtom. Här vill jag verkligen vara med. I Mama Was a Gardener försöker mamma att lindra smärtan. Precis som mammor ofta gör. Behovet av pengar är något som får en berättelse i Goddamn Money, både i form av vad du behöver göra för att få in dem och vad berättaren vill spendera dem på. Allt du gör kan inte vara sant. Det är ett påstående i Didn’t I. Den här elva låtar långa resan avslutas med Roughrider ’89, som inleds med sköna gitarrer.

Outta och Sight skulle kunna vara lösningen i Wordle på varsin dag. Den här fredagen står Outta Sight i stark enighet och bildar The Sheepdogs senaste album av gitarrdriven rock. Att bandet är en klassakt på scen har vi ett färskt bevis på från deras senaste Stockholms-besök. De här kanadensarna vet exakt hur en gitarr ska stämmas och spelas för att det ska vara medryckande. De har ännu en gång gjort ett lysande album.

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: The Sheepdogs
ALBUM: Outta Sight
RELEASEDATUM: 2022-06-03
SKIVBOLAG: Warner
BÄSTA LÅTEN: De sköna gitarrerna och kören i Scarborough Street Fight fastnar ordentligt i mitt huvuvd. 

LÅTLISTA – OUTTA SIGHT

 1. Here I Am
 2. Find the Truth
 3. I Wanna Know You
 4. Waiting for Your Call
 5. Carrying On
 6. So Far Gone
 7. Scarborough Street Fight
 8. Mama Was a Gardener
 9. Goddamn Money
 10. Didn’t I
 11. Roughrider ’89

BANDFAKTA – THE SHEEPDOGS

MEDLEMMAR

Ewan Currie – sång och gitarr

Shamus Currie – klaviatur, trombone och gitarr

Jimmy Bowskill – gitarr

Ryan Gullen – bas

Sam Corbett – trummor

DISCOGRAPHY

Trying to Grow (2007)

Big Stand (2008)

Learn and Burn (2010)¨

The Sheepdogs (2012)

Future Nostalgia (2015)

Changing Colours (2018)

 

Relaterade artiklar