Måneskin imponerar på Lollapalooza

Italienska Måneskin har sannerligen inte varit en one hit wonder, som så många andra Eurovision-vinnare och på Lollapalooza Stockholm bevisar de att de är ett liveband att räkna med. 

Lollapalooza får en mycket tung start på sin festivalåterkomst då en av huvudakterna, The Killers, tvingas ställa in sin spelning efter att ha fastnat i Frankrike på grund av flygproblem. Besvikelsen lägger sig som ett täcke över flera festivalbesökare och stämningen känns under en period rätt så låg. En bättre start än såhär hade man ju givetvis hoppats på. 

Men så plötsligt kommer ett fartfyllt och laddat Måneskin upp på Bay Stage och feststämningen är tillbaka. Bandet river direkt av ESC-vinnarlåten “Zitti E Buoni” varpå publikens jubel stiger mot skyn och nyss tillkomna besökare skyndar sig fram mot scenen för att vara en del av den (bokstavligen) kokheta atmosfären. Man kan helt enkelt säga att Måneskin inleder med en bang och på den vägen är det. 

Vilket liveband det här ändå är! Att bandet består av enbart karismatiska karaktärer med utstrålning som också vågar anamma ett sexigt och flörtigt uttryck visste man kanske redan, men att bevittna bandets sprängfyllda scennärvaro och energi på detta sätt är ändå något alldeles extra. Sångaren Damiano svettas friskt i den gassande solen men slår trots det aldrig ner på tempot. Så fort han slängt av sig skinnjackan så är han good to go igen! Även yrvädret Victoria De Angelis som spelar bas är en mycket stark personlighet, som rör sig rytmiskt till musiken, går ner på knä och spelar som livet hängde på det samt interagerar väl med både publiken och även med gitarristen Thomas på ett….låt oss säga “ganska barnförbjudet” tillvägagångssätt. 

Den timme som Lollapalooza-publiken får med Måneskin flyger förbi och hits som “Beggin” och “Lividi Sui Gomiti” (där flera fans bjuds upp för att dansa på scenen) avlöser varandra. Som allra mest underhållande blir det när Damiano får hela publiken att sätta sig på knä under “I Wanna Be Your Slave” för att sedan få allihopa att hoppa upp som skogstokiga på hans signal. 

Låtmässigt bjuds vi på en fin mix av italiensk rock och engelsk punk, scennärvaron och energin är strålande och publikinteraktionen är perfekt. Här finns absolut ingenting att klaga på. 

 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Måneskin
ARENA: Bay Stage / Lollapalooza
DATUM: 2022-07-01
BÄST: Energin och publikkontakten.

Relaterade artiklar