Martin “A-Tron” Eriksson: “Dampf är inte bara ett band, det är en rörelse”

Martin Eriksson, mer känd som E-Type, kan numera även kallas A-Tron. Det är nämligen så han kallas när han fokuserar på sitt hårdrocksprojekt Dampf, vars debutalbum “The Arrival” släpptes den 3 juni och som vi bland annat kan se uppträda på Gefle Metal Festival i veckan. 

Det har gått ganska många år sen det släpptes en E-Type skiva (2007), har tanken varit att det skulle bli Dampf istället?

–  Nej nej. Vi gjorde ett seriöst försök med E-Type 2012 där tanken var att vi skulle hitta på något helt nytt. Det var egentligen ganska dumt, för när man väl fått in ett sound så ska man väl egentligen hålla sig till. Så när vi försökte oss på något nytt fungerade det inte så bra. E-Type kommer dock alltid finnas kvar, jag har spelningar inbokade på den fronten också, säger Martin Eriksson.

–  Jag gjorde förresten flera av E-Type låtarna i hårdrockstappning 2003, på en turné med Marcus Jidell (Avatarium), Pontus Norgren (Hammerfall) och Mikkey Dee. Det var en kul upplevelse fast jag såg dock att många disco-sugna i publiken inte förstod sig på dubbla baskaggar med mera. Det jag tog med mig från den upplevelsen var att om jag någon gång släpper en hårdrocksskiva så måste det vara tydligt att “Det här är inte E-Type”. Just Dampf föddes i augusti 2019. Jag såg Rammstein live i Stockholm och blev väldigt inspirerad till att göra något liknande, även om det självklart var tvunget att bli på engelska eftersom jag är för dålig på tyska, fortsätter Martin.

Idén till Dampf föddes alltså 2019. Däremellan kom coronapandemin in i våra liv, påverkade det på något sätt arbetet med skivan?

–   Ja, det gjorde det väl. Några låtar, som exempelvis “Winterland“, hade jag skickat in redan före pandemin. Sedan ställdes det in 60-70 spelningar med E-Type vilket gjorde att det blev väldigt mycket fritid. För mig var det jättebra, jag satt och skrev och skrev Dampf-låtar och målade konstiga tavlor på kvällarna. Under den här tiden träffade jag även Kicken (Christian Lundqvist, The Poodles) som skickade mig vidare till Jona-Tee som lyssnade på det jag hade och han skickade i sin tur tillbaka en produktion. Jag blev så jävla glad över resultatet och frågade om han kunde tänka sig att prodda skivan och han sa ja. Då skickade jag över 40 låtar vilket var lite övermäktigt. Jag sa dock till honom att välja det han tyckte om. 

Lade du över allt beslutsfattande på honom?

–  Ja, absolut. Jag tror inte det blir bra om en producent behöver producera någonting som han kanske inte tycker om. Jag lät honom jobba vidare med det material han gillade, så av 40 möjliga låtar är det han som valt ut dem som nu är med på skivan. Hela det här arbetet har ändå varit ganska demokratiskt, jag är nog rätt bestämd i vad jag vill göra men här har alla fått tycka till. Det fanns till exempel fyra olika förslag på bandlogga, något man kunde diskutera över lite god mat och några öl. Framåt natten blir folk fulla och det uppstår ett “mayhem” på slagfältet där folk river ner de utskrivna logotyperna på väggen fram tills en utvald hänger kvar, säger Martin med glimten i ögat. 

Du har tidigare nämnt att Dampf ska bli en trilogi. 

–  Ja, jag har lovat “I”, (“I” är en kvinnlig ande som förekommer i Dampfs musikvideo “The Other Side“, där hon gestaltas av Inger Nilsson.) att det ska bli MINST tre skivor, men jag har aldrig sagt att det är uteslutet med en fjärde. Faktum är att jag längtar hem till mitt piano för att fortsätta skriva på nytt material med Dampf. Jag är jävligt nöjd med skivan och jag kommer inte be om ursäkt för den. Gillar du skivan så gillar du Dampf och då är du också en del av Dampf, för det är inte bara ett band utan det är en rörelse, avbryter Martin med en sprittande energi i rösten. 

En av låtarna på skivan heter “From the E-ternity” där du skrivit ett bindestreck efter bokstaven E. Är det en pik? 

–  Det är med flit, säger Martin med ett leende och fortsätter: Jag tycker man måste få krama lite på den person som pröjsat en hel del för det här projektet så det fick bli en liten kärlekshälsning där. 

Dampf spelar på Gefle Metal Festival torsdagen den 14 juli.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Martin A-Tron Eriksson, Dampf.

 

Relaterade artiklar