Pearl Jam – Ständigt inaktuella eller tidlöst aktuella

Trots all misär grunge-eran gick igenom tidigt 90-tal bortom det kommersiella glammet har Pearl Jam överlevt, trots alla odds. De fyra grundarna Stone Gossard (rytm-gitarr), Jeff Ament (bas), Mike McCready och den charmanta frontmannen Eddie Vedder har varit orubbliga sedan 1990. Få band har lyckats överleva vad Pearll Jam överlevt, både bildligt och bokstavligt. Och få band har lyckats vara både så pass inaktuella och aktuella på samma gång.

De är festivalens absolut sista akt på den dag av tre med högst kvalité. Bokningen av bandet skedde pre-Covid och legat som ett lockande löfte i två år. Det Pearl Jam väljer bort i pyroteknik och scenmässig storslagenhet tar de igen i speltid. Det enda förutsägbara med bandets setlist är att de alltid är oförutsägbara. Och ja, visst är alla låtar inga klockrena hits, men nästan allt levereras med sådan kvalité att det är var fokus hamnar. 

När Red Hot Chili Peppers ganska nyligen kickade gitarristen Josh Klinghoffer för att återigen bjuda in bandets kanske starkaste vapen John Frusciante i bandet blev det bitterljuvt för alla parter, speciellt Josh. Trots uppsägningen av hans anställning i RHCP kunde skötas mer finkänsligt var Pearl Jam direkt ut med att anställa Josh Klinghoffer som turnerande gitarrist. Just under denna konsert är han en bortglömd allt i allo, men hittar de sätt att få med honom i den redan formstarka gruppen kan bandet säkerligen nå nya nivåer live. 

Frontmannen Eddie Vedder har aldrig stuckit under stolen med sina politiska budskap. Sedan bandets begynnelse har han förespråkat Pro Choice i abortfrågan, och under kvällens konsert ger han tydliga kängor både mot den amerikanska vapenpolitiken och rösträtt. Trots de oräkneliga vinflaskor han sveper blir Eddie Vedders ringer hans ord aldrig falskt. 

Det finns något charmigt och väldigt rörande i hur graciöst Pearl Jam åldrats som band, och något oerhört imponerande vilken stark liveakt de är. Att de tycks spela främst för sin skull och strunta helt i publikfrierier gör att blickar ett skeptiskt öga mot majoriteten av dagens Spotify-streamade festivalakter. Det här är ett analogt band i en digital värd. Alla borde lära sig att uppskatta bandets blandning av gammal och nytt.

 

 

SKRIBENT: Philip Almen (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Pearl Jam
ARENA: Tower Stage / Lollapalooza
DATUM: 2022-07-03
BÄST: Eddie Vedder är och förblir en av mina absoluta idoler. Det kan få saker ändra på.

 

Relaterade artiklar