Amon Amarth – The Great Heathen Army

Våra favoritvikingar är tillbaka med nya albumet “The Great Heathen Army”, en typisk death-käftsmäll av högsta kvalité. Eller…kanske inte. 

Annons 

 

Amon Amarth är ett av många fantastiska band som medverkar i den helt otroliga dokumentären “Hård rock på export”, som just nu finns att se på SVT. Man kan tänka sig att flera av våra svenska hårdrocks och metal-stoltheter får sig något av ett uppsving nu, delvis på grund av svältfödseln folk i allmänhet känner efter livemusik efter de senaste två åren men också på grund av det skyltfönster som SVT-dokumentären kan utgöra för band som At The Gates och Amon Amarth till att nu hitta en ännu större publik. Att släppa ett nytt album i kölvattnet av detta är med andra ord helt rätt, tajmingen kan i mångt och mycket inte vara bättre. 

För en tidigare oinvigd lyssnare kan säkert “The Great Heathen Army” fungera. Här finns ett antal bra refränger, hookar och soundet är i grund och botten tungt och mäktigt. För en som dock redan är bekant med Amon Amarth blir besvikelsen ett faktum. Det är inte lätt att ständigt prestera i en sån här bransch och man kan inte förvänta sig en ny fullträff varje gång. Senaste släppet “Berserker” skulle aldrig bli lätt att följa upp, det kan vi vara ärliga med. Trots det så kommer axelryckningen och känslan av “Var det här allt?”. 

Det ska sägas att “The Great Heathen Army” inte på något sätt är dålig, i själva verket är den fortfarande bättre än många andra album som hittills släppts under 2022. Alla band bedöms dock inte efter samma måttstockar, hur orättvist det än må vara. Amon Amarth är ett stort arenaband, en ikonisk och respektingivande stilbildare inom den hårdare musiken och när man bär den kostymen så blir ett dussinalbum svårt att höja till skyarna. 

Det finns bra låtar och som redan sagts så är soundet i grunden fortfarande mäktigt. “Saxons and Vikings” sticker ut lite extra med Biff från Saxon som gäst. Hans säregna röst gifter sig väl med Johan Hegg och låten blir överraskande dynamisk. “Find a Way or Make One” är ett annat exempel som trycker på helt rätt ställen och kommer gå varm i mina hörlurar. Även “Heidrun” är ett litet utropstecken som sticker ut ur mängden med sin melodiösa inramning. 

I sin helhet blir dock albumet ganska tamt då mycket av materialet känns återanvänt och alldeles för anpassat utifrån en viss mall för att den musikaliska utvecklingen ska kunna blomma ut och förmedla lyssnaren något extra.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Amon Amarth
ALBUM: The Great Heathen Army
RELEASEDATUM: 2022-08-05
SKIVBOLAG: Victorious Music
BÄSTA LÅTEN: Find a Way or Make One

Relaterade artiklar