Avantasia bjuder på enastående hårdrocksopera utan opera!

Allsång På Skansen har en tysk version. Avantasia på Wacken!

Allmän allsång stod majestätiska Avantasia för. Den hyperenergiska Tobias Sammet (Edguy) har taggat ner lite och ger sina superstjärnor och kollegor som gäster, bra med eget utrymme. Avantasias bredd med stjärnsångare är ett trimufkort många band bara kan drömma om. Bandledaren Tobias har lyckats få med de största världsstjärnorna inom olika rock och metal genres och roterar alltid vilka han har med på varje turné.

Power Metal kungen Ralf (Primal Fear) är den som har starkast röst och tar de riktigt höga tonerna medans Mr.Big Mouth Eric Martin (Mr. Big) lattjar med balladerna. De kompletterar varandra bra. Men vad gör det när Magnums karismatiske sångare och äppelträdsdirigenten – Bob Catley, charmade trosorna av alla kvinnor när han höll i mikrofonen! Bobs scenspråk där han plockar ner vartenda ord han sjunger med sina fingrar och skjuter iväg dem som älvglitter samt sitt stora leende var startsignalen för att släppa iväg rymdskeppet som snart skulle flyga publiken till världen bortom vår fantasi. Den karlen kan ju sjunga byxorna av vilken annan karl som helst.

Hjälten från Mr. Big – Eric Martin försökte piska sina rivaler men lyckades inte lika bra. Hans röst är fantastisk fortfarande och är en fröjd att lyssna på honom men det känns som han har tappat en del av sitt tryck i rösten. Alla sångare samsades på scenen och även om de är goda vänner så såg man hur de försökte överglänsa varandra utan att ta mer plats för det. Jorn Lande, en riktig pratkvarn är han på gott och ont, vilket han själv påpekade med att “Vi lovade varandra tidigare att inte prata så mycket men jag kan inte låta bli – ni är bara för bra för oss…”. Han kunde inte hålla tyst helt enkelt och det var förståligt. Glädjen lös i hans ögon. Likaså som hans fantastiska ljuva stämma. Spelglädjen var minst lika hög som mottagandet i publikhavet. Publikens gensvar till bandet var ständigt på hög nivå. Det var kul att stå i publiken och njuta stillsamt på sin plats för en gångs skull.

De två timmar som 14-manna laget spelade bort publikens fickpengar, kändes som en kort musikal. Låt efter låt knäckte den förre med trallvänligare melodier eller galloperande gitarrslingor från Sascha Paeth.

Oerhört professionellt genomförd konsert. Körandet med flertalet av frontfigurerna tillsammans med körtjejerna i bakgrunden lyfte ljudbilden kolossalt. Väldigt njutsam konsert.

Setlist:
• Twisted Mind

• Reach Out for the Light (Ralf Scheepers)

• The Wicked Rule the Night (Ralf Scheepers)

• The Scarecrow (Jørn Lande)

• Dying for an Angel (Eric Martin)

• Invoke the Machine (Ronnie Atkins)

• Book of Shallows (Ronnie Atkins & Adrienne Cowan)

• The Story Ain’t Over (Bob Catley)

• Let the Storm Descend Upon You (Ronnie Atkins & Jørn Lande)

• Promised Land (Jørn Lande & Eric Martin)

• Avantasia (Eric Martin)

• Farewell (Adrienne Cowan)

• Shelter from the Rain (Bob Catley & Ralf Scheepers)

• Mystery of a Blood Red Rose (Bob Catley)

“Extranummer”:

• Lost in Space

• Sign of the Cross / The Seven Angels (med alla)

 


Skribent
: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
Event: Avantasia – Tyskland och internationellt
Festival: Wacken Open Air
Datum: 2022-08-03
Bästa låt: Shelter From The Rain
Bästa minne: Ralfs tonsäkra insats och Bobs charmiga närvaro
Speltid 120 min

Relaterade artiklar