Bandit Rock Party 2022: Ett smörgåsbord av mainstreamrock

Jag vet. Att använda sig av ordet mainstream i rockkretsar brukar i många fall vara synonymt med alldaglig och oinspirerad. Men kom igen. Bandit Rock är en kommersiell och populär radiokanal. “Mainstream” eller inte.. det är klart det ska spelas hits under ett sånt här evenemang. 

Önskade du dig obskyr metal och sprakande scenshower så var de tre Ullevi-konserterna med Rammstein the place to be. Önskade du dig mer traditionell melodiös klassisk rock så var Skogsröjet the place to be. Önskade du dig ett smörgåsbord av väletablerade band vars låtar gör sig utmärkt i etern så var Kungsträdgården och Bandit Rock Party the place to be. Det är härligt att musikutbudet ändå är så stort som det faktiskt är och nu såhär efter två pandemistukade år när konserter med skyhöga biljettpriser plötsligt avlöser varandra, så är det befriande att en gratis folkfest som Bandit Rock Party får ta plats mitt i centrala Stockholm och håva in allt från spontana besökare till fans som planerat sitt schema utifrån detta. Mer av denna vara i framtiden, tack! 

Bandit Rock Party i Kungsträdgården erbjöd en bred samling av band, där den främsta gemensamma nämnaren väl kort och gott är att de flesta ofta spelas på just Bandit. Publiken kunde se allt från folkliga akter som Hardcore Superstar och Nestor (den sistnämnda må ha albumdebuterat 2021 men är ändock namnet på allas läppar), mer alternativa akter som Sister Sin och The Rasmus samt etablerade doldisar som Black Paisley och Eric Martin

Detta party ägde rum under fredag och lördag den 29 och 30 juli, vilket således innebar en fullspäckad helg med gött häng, feststämning och bra musik. Musikmässigt var fredagen något mer lyckad då Kungsan minst sagt var välbesökt och både Nestor, Royal Republic och huvudakten Hardcore Superstar bjöd publiken på energiska helhetsshower med fullt ställ. 

Personligen vill jag slå ett litet slag för Bandit-profilen Richie Puzz band Ztringtrosa. Humor och självironi inom musik är ofta underskattat och att se ett gäng glada killar spela av ingen annan anledning än att det är roligt får faktiskt hjärtat att smälta en smula. Självklart är inte låtar som “Bränna gummi” och “Har du sett min bejbi?” några litterära mästerverk men vad gör det när man erbjuds möjligheten att bua åt Ztringtrosas “rika fula svin” till manager? Underhållning är a och o. 

Mobilfoto: André Millom

I övrigt var det riktigt häftigt att se Sister Sin tillsammans på scenen igen. Efter att ha varit ifrån varandra ett par  år har bandet nu återförenats och bjuder publiken på ett jävlar anamma utan dess like. Liv Jagrell för sig som ett yrväder på scenen och slår aldrig ner på tempot. Röstresurserna räcker lång väg trots ett intensivt scenspråk och hon vet precis hur hon ska fånga in åskådarna. När hon exempelvis går loss vid kravallstaketet har hon hela publiken som lindad runt sitt finger. En eloge ska även ges till basisten Andreas Strandh som uppträder utan problem trots bruten tumme. Imponerande. 

 

Lillasyster är också ett band som alltid är kul att se. Sedan deras två deltaganden i Melodifestivalen har deras publik vidgats, så också deras musik. Flera av de svenskspråkiga och stenhårda klassikerna, som exempelvis “Total Panik” (ännu en gång gästad av Scarlet) är fortfarande kvar, men det går också att urskilja ett mer radiovänligt och brett låtmaterial i form av låtar som “Animal” och årets mellolåt “Till Our Days Are Over“. Visst finns det kritiker som hävdar att Lillasyster anpassat sig för mycket efter det kommersiella och tappat en del av sitt sound. Själv tycker jag snarare bandet bevisat att de har många strängar på sin lyra. Det går till exempel inte att komma ifrån att “Pretender” (som får ses som en perfekt mix av både det “gamla” och “nya” Lillasyster) är och förblir ett sjuhelvetes mästerverk. 

 

Recensioner av Bandit Rock Partys två avslutande akter: 

The Rasmus:

Finska bandet The Rasmus var oerhört stora i början av 00-talet när de fick en världshit med “In The Shadows” och i år tävlade de för Finland i Eurovision Song Contest med “Jezebel” som gått varm på Bandit under våren. Det går inte att komma ifrån att det även nu är under dessa två låtar som konserten blir som bäst, då publikens jubel i samklang med bandets nyinkomna energi klickar på bra. Dock ska ingen skugga falla över resten av konserten. Bandets spelglädje syns på flera mils avstånd och under konsertens gång upplever jag att fler och fler åskådare strömmar till mot scenen, vilket alltid är ett gott betyg. Bandet är i symbios med varandra från början till slut, publikinteraktionen är god, nya gitarristen Emppu Suhonen tillför den lilla extra dosen av stjärnglans och bandet bevisar genom låtar som “Paradise“, “First Day Of my Life” och “Living in a World Without You” att de minsann är mer än en one hit wonder. En positiv överraskning.

 

Danko Jones:

De här kanadensarna är av allt att döma större i Sverige än någon annanstans. De spelar i Sverige titt som tätt och frontmannen Danko beskriver med nästan överspelad inlevelse hur han ser Sverige som sitt andra hem och att han minsann kan åka tunnelbana i Stockholm utan någon som helst hjälp. Kärleken som hys till de svenska fansen känns definitivt genuin och vad gäller musiken så låter det EXAKT som du förväntar dig. Det är pang på, det är punkigt, det doftar garageband och svettig rockklubb samtidigt. Överraskningsmomentet och det där lilla extra saknas för att man ska kapitulera helt men det här är oavsett vad helt rätt musik att avsluta partyt med. Det är allsångsvänligt, lätt att stampa takten, lätt att digga och de stilfullt klädda bandmedlemmarna är allmänt coola och trygga. Ibland behöver man inte göra saker och ting mer komplicerat än så. 

 

 

HARDCORE SUPERSTAR:

 

ROYAL REPUBLIC: 

 

NESTOR: 

 

ERIC MARTIN: 

 

BLACK PAISLEY: 

Mobilfoto: André Millom

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Bandit Rock Party – Hardcore Superstar, Danko Jones, The Rasmus, Royal Republic, Nestor, Lillasyster, Sister Sin, Black Paisley, Eric Martin & Ztringtrosa
ARENA: Kungsträdgården / Stockholm
DATUM: 29-30/7- 22
BÄST: Sister Sin.
SÄMST: Inför framtida evenemang kan Bandit Rock se över möjligheten till andra aktiviteter än barhäng på festivalområdet.

Relaterade artiklar