GRAVE DIGGER – Wackens egna husband var fullständigt ett med publiken

Grave Digger dominerar med säckpipor och arméns trumslagarkår.

Tyskarna i Grave Digger är lite av ett husband på Wacken. De drar alltid folk och denna gången drog de med sig eget folk – Baul Muluy Pipes & Drums. En armada av trumslagare och säckpipeblåsare. Tappade räkningen vid 38st! Deras uppgift var tydligen rätt svår. -Stå nu still och rör inte en min när ni inte spelar!

Vad gjorde då skottarna från Tyskland? De kunde inte hålla masken utan svängde försiktigt med i låtarna med raka ryggar och gungande huvud och tittade ut över publiken med häpna ögon. Av deras blickar att döma var det antingen den största publik de någonsin sett, runt 25.000 personer) eller så var de bara imponerade av hur publiken betedde sig. Orkestern stod snyggt uppradade tvärs över hela scenen och så fort sångaren Chris Boltendahl patrullerade förbi så ställde de sig i givakt. Kåren fungerade ypperligt som dels en mellansekvens mellan låtarna och för att lyfta ett par av låtarna. Makalöst läcker kombination.

Gitarrvirtuosen Axel Ritt brände av riff efter riff och bländade kvinnorna med sin bara bringa. Axel är mer vältränad än en tonåring och då fyllde han ändå 40 år för, för sjutton år sedan! Under låten Excalibur hade taket lyft om det hade funnits något. Istället ställde sig publiken raklång på varandras axlar för att spela med i luftgitarr vilket tog luftgitarrlirandet till helt nya höjder! Axel höjde därför sin gitarr för en sekund för att visa vem som är högst upp.

Grave Diggers karaktäristiska ton kommer framförallt från deras fanbärare Chris är sig själv och skiter fullständigt i om han ser ut som en övervintrande tysk festivalbesökare med håret ståendes åt alla håll. Han är stentuff och låter ännu hårdare. Rivandet i hans röst är unik och likt Udo så hör man direkt på första ton att det är Chris unika röst. Han vräkte ur sig monsterdängor som Rebellion och Heavy Metal Breakdown som om han inte gjort något annat. Denna kväll bevisade de även att deras nya material som nyligen släppts, håller väldigt hög kvalité. Hell Is My Purgatory blev omedelbart en ny livefavorit för undertecknad och det var det säkert fler som höll med om. Snabb och typisk Grave Digger låt.

Att se Grave Digger är en signifikant skillnad mot att se dem i Sverige. Betydligt bättre tryck. Bättre kontakt med publiken (på tyska). Är du på Wacken och får möjligheten att se GD. Gör då det!

 


Skribent
: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
Event: Grave Digger – Tyskland
Festival: Wacken Open Air
Datum: 2022-08-04
Bästa låt: Heavy Metal Breakdown
Bästa minne: Publikens galna ideér att stå på varandras axlar!
Speltid: 60 min

 

Setlist:

• The Brave (Baul Muluy Pipes & Drums )

• The Dark of the Sun

• Excalibur

• The Clans Will Rise Again

• The Clansman’s Journey (Baul Muluy )

• Lions of the Sea

• Killing Time

• Hell Is My Purgatory

• The Heart of Scotland (Baul Muluy)

• Knights of the Cross

• Highland Farewell

• Green Hills of Tyrol + When the Battle is Over (Baul Muluy)

• Rebellion (The Clans Are Marching)

• Heavy Metal Breakdown

Relaterade artiklar