Hämatom bjöd Wackenpubliken på sin fusion mellan jazz och metal

Neue Deutsche Härte goes Jazz

Ett band som sällan, om aldrig kommer till Sverige är tyska Hämatom. Det tysksjungande bandet vet inte ens själva vilken typ av musik de spelar själva! Hämatom hämtar mycket inspiration från främst från Neue Deutsche Härte, krautrock och tung industri metall.

Festivalen och bandet gick tidigare ut med informationen när de bokades, att det skulle bjudas på en överraskning, bara på Wacken. Det kan man lugnt påstå vara en underdrift. Istället för synthglad industrimetall blev det en bisarr jazz konsert! Verkligen udda och synnerligen en kul överraskning.

Scenen såg ut som en gammal 40-tals tysk jazzhak med Berlin stämplat i dekoren. När bandet väl entrade scenen gjorde de det med klass. Prydligt uppklädda i bl.a. frack, finskor, finskjortor med hängslen och slips. Sen tittar man lite längre upp och ser kontrasterna fullständigt explodera. Sångaren Torsten Scharf – klädd i frack, vita handskar och hatt, bär upp det hela med sin karaktäristiska vita ansiktsmålning med svart krigsmålning över ögonen och tillhörande rött läppstift lite över allt i ansiktet. Schizofren? Trummisen bar en dödskallemask, ena gitarristen hade nitar över hela skallen och en annan bar en bondage mask. Körsångerskorna var vackert klädda i guldklänningar. Detaljerna var många och det har utan tvekan lagts ner mycket tid på att planera denna show. Showen var så bisarr på ett fantastiskt vackert sätt att vi nu får hoppas på att detta inte var någon engångsgrej. Det hela såg ut som en produktion för TV.

Musiken var precis som scenen presenterade, självklart jazzinfluerad. Med ståbas istället för bas, piano istället för synth och ett par extra trumpeter och saxofoner så var inramningen både bildligt och ljudmässigt komplett. Totalt olikt det Hämatom någonsin släppt på skiva tidigare. Ständigt strävande efter utveckling är bra. Hybridgenren Industrial Jazz metal är nu född!

 


Skribent
: Stefan Vohnsen

Fotograf: Karolina Vohnsen
Event: Hämatom – Tyskland
Festival: Wacken Open Air
Datum: 2022-08-04
Bästa minne: Hela paketet. 
Speltid: 50 min

 

 

Relaterade artiklar