In Extremo – Publiken svimmade och slog crowdsurfrekord

Svimmande publik och crowdsurfrekord? Folk Metal på tyska är oerhört stort i Tyskland. Lite som dansband i Sverige. Det är folkligt och det är framförallt typiskt Tyskt – att sjunga om skandinavisk folktro och vikingar!

Det är Fredag kväll. Området är fullt. Festivalen släpper inte in fler besökare genom innersta säkerhetskontrollen, vilket är en oerhört märklig detalj, att festivalen säljer fler biljetter än vad området rymmer. Det märks. Det är trångt. Fullständigt packat.

Spektaklet inleds med att det sprutades smala eldstrålar från båda kanterna om scenen och in mot mitten och från mitten framför trummorna tillbaka ut mot kanterna. Orkestern fick verkligen hålla koll på vart de placerade sig på scenen.

Inledningen med ett Harpa-solo var magiskt. Det första som slår en är hur fina alla är på scenen med handgjorda kläder och specialgjorda instrument med vackra detaljer.
Tredje låten in och publiken sjunger texten före sångaren till låten Vollmond. Publiken är övertaggad och här tappar undertecknad fokus på konserten, ståendes bara 2m från räcket och med drygt 75.000 festivalbesökare i ryggen. Hela kommande timme ägnas åt att stå bakvänt mot scenen och bara langa vidare crowdsurfare och agera mur run de flertalet moshpitarna som ständigt dyker upp. Innan tredje låten är över så har uppskattningsvis över 200 crowdsurfare passerat räcket. När denna artikel skrivs så var den officiella siffran inte släppt men det sades att det var en bit över 1000 crowdsurfare som passerat räcket. Det är en sinnessjuk mängd. På en folk metal spelning! Viktigt att notera är att det endast gäller de som tar sig över räcket. De som inte kommer hela vägen fram så att säga, de hamnar inte i kontrollanternas räkneverk. Makalöst träningspass utan dess like. Om det var kul? Oh ja. Om man har förståelse för vad som sker. Annars är det ren tortyr. För den som vill undvika crowdsurfare får den tyvärr ställa sig en bra bit bakom ljudtornen. Det är inte ovanligt, utan att överdriva, att en crowdsurfare kan surfa 80m i ett enda svep. Längre om de börjar bakom ljudtornen. Ville man inte stå i kaoset så var det bara att slappna av och plötsligt är du längre bak.

Tyvärr finns det first-timers, personer som inte vet vad de har att förvänta sig och folk svimmar av pga trycket och dels pga det dåliga tillgången till vatten på hela festivalen. En avsvimmad person som publiken inte kunde bära ut från området skickades istället avtuppad över publikens huvud. Där var alla noga med att panikknacka personen framför sig och säga att nästa person som kommer surfandes har svimmat. På så vis bars meddelandet fram. Både sorgligt, bisarrt och fantastiskt på samma gång. Det får dock inte hända att personer svimmar pga publiktryck. Det märks att publiken är övertaggad eftersom det är hela treå år sedan förra upplagan av Wacken begav sig.

Det är intressant att se hur lagstyrda och strikta Tyskland är så generösa med säkerheten gentemot Sverige. I Sverige är all typ av denna aktivitet i publiken förbjuden och resulterar avklippt armband. Rätt eller fel, omständigheterna borde styra om det är ok eller ej. Sen finns det alltid en gräns för allt. Den gränsen sprängde publiken till In Extremo denna Fredag kväll.

På själva scenen sprutades eld och gnistor från golv och tak. Fantastiska instrument som säckpipor, flöjtar, olika typer av trummor, galopperande gitarrer, olika blåshorn, näverlur m.m. förhöjer ljudbilden och trots ryggen vänd mot scenen så kan undertecknad njuta av “soundtracket” till en postapocalyptisk filminspelning!

Det hade varit trevligt att uppleva konserten en andra gång, från 100 meters avstånd.
Ljudmässigt och låtmässigt var det en suverän konsert och showen såg ut att vara helt magisk.

 


Skribent
: Stefan Vohnsen

Fotograf: Karolina Vohnsen
Event: In Extremo – Tyskland
Festival: Wacken Open Air
Datum: 2022-08-05
Bästa låt: Sängerkrieg
Bästa minne: Hur folk hjälper varnadra när det verkligen behövs
Speltid:
75 min

Setlist:
Troja
Feuertaufe
Vollmond
Kompass zur Sonne
Unsichtbar
Liam
Quid pro Quo
Lieb Vaterland, magst ruhig sein
Rasend Herz
Sängerkrieg
Sternhagelvoll
Frei zu sein
Störtebeker
Sängerkrieg
Pikse Palve

 

Relaterade artiklar