INTERVJU: Mark Tornillo, Accept

Ett hårt turnerande band som aldrig tycks dra ner på tempot är tyska Accept. För en tid sedan hade Rockbladet.se ett snack med sångaren Mark, ett samtal som kom att handla om hur livet under pandemin var, hur det känns att turnera igen och de ständiga jämförelserna med UDO.

Mark Tornillo sitter avspänd på stolen framför mig, med solglasögonen vilandes mot pannan och med fokuserad blick. Accept är ute på en lång turné, fylld av festivalspelningar under sommarmånaderna samt med en nalkande höstturné i Nordamerika under hösten och även den framflyttade Europaturnén som nu är planerad för 2023. 

–   Det är som om en dröm går i uppfyllelse! Att sitta under två års tid och ställa in massa spelningar och hela tiden lägga om sitt schema är extremt frustrerande. Vi i Accept har lyckligtvis det som behövs för att gå runt, men något som många glömde bort under covid är att många i musikbranschen inte har den lyxen. Speciellt produktionsarbetare, som då ljustekniker och roddare, har haft det värre än många andra och svultit i två år. Så att få igång allt igen nu är viktigt. När vi spelade i Grekland nyligen öste regnet ner men folk hade kul ändå, folk har helt enkelt saknat detta, säger Mark och låter nästan som en övertygande presidentkandidat, med kultur som hjärtefråga. 

Hur var pandemin för dig personligen? 

Mark suckar och sjunker ihop något.

–  Utan att gå in på för många detaljer så kan jag säga att det var väldigt tufft. Du vet…hjärtekrossande saker hände och att ovanpå det sitta i karantän…det var tufft, säger Mark och jag förstår att han tänker på sin son som tragiskt avled under 2020, endast 26 år gammal. Jag inser snabbt att det inte är lämpligt att ställa fler frågor om detta och ber istället Mark att berätta om arbetet med Accepts senaste album “Too Mean to Die“. 

–  Vi jobbade med det redan före pandemin började. Många låtar var redan klara och jag minns att vi jobbade i vår studio i Nashville under mars 2020. Andy Sneap (Judas Priest) var också där och jobbade med oss och när vi lämnade studion var det som att komma till en apokalyps. Människorna på gatorna bar mask och hyllorna i mataffären gapade tomma. Vad fan är det som händer? sa jag och Andy till varandra. Det var galet! Hur som helst insåg vi att saker och ting inte skulle gå som planerat så vi la tillfälligt ner allt jobb med albumet och skyndade oss hem. Det var först i juli som vi möttes igen och avslutade det vi hade påbörjat. Jag tror aldrig Andy kommer lämna studion igen nu, säger Mark med ett litet skratt. 

Mark förklarar att i och med att låtarna på “Too Mean to Die” var klara redan före coronaviruset bröt ut ordentligt över världen, så påverkades inte låtskrivandet i sig av pandemin. Det enda det medförde var den framflyttade turnén i Europa som först flyttade från 2021 till 2022 och så slutligen till 2023. Nu känner sig dock Mark optimistisk inför spelningarna. 

–  Ja, det kommer bli av nu. Se bara vad vi gjort nu, Sweden Rock Festival, Tons Of Rock och egna headlinekonserter i Grekland. Kan vi få till allt sånt nu så kan vi få till klubbshower också. Däremot kan det vara en utmaning att få folk att våga köpa biljetter igen. Vi skulle spelat i England i början av juni men där tvingades allt ställas in, endast en vecka innan det var dags. Det var många bra band som skulle varit med där och det blir tufft för alla inblandade när något ställs in med kort varsel. Personligen tror jag att man måste våga härda ut och vara tydliga med att “Nu är det här bandet i stan”, då är det inte lika hög tröskel för folket att köpa en biljett och ansluta. 

Apropå utmaningar, känner du dig mer tolererad av fansen idag eller jämför de dig fortfarande med UDO? 

–  Jag tror inte så många jämför oss längre, om jag ska vara helt ärlig. Jag har egentligen varit med i bandet under en längre sammanhängande tid nu än vad han var. Men visst, du kan bara ändra på framtiden, inte historien. Det är klart det finns folk där ute som tänker “Ingen UDO, inget Accept”. Vill man tycka så får man göra det, men jag skulle ändå uppmana även till dem personerna att lyssna på några av våra senaste album. Ingen kan säga att vi är ett coverband, för vi har aldrig slutat ge ut ny musik. Vi säljer nya skivor, vi skriver nya låtar och vi turnerar. Sen kan man inte göra något åt att någon fortfarande är missnöjd för det är omöjligt att göra alla glada, förklarar Mark. 

Anser du att hårdrocksfans är för konservativa?

Mark brister ut i skratt och säger: Nja, jag vet inte. Tror inte det. Vi ska bara vinna över eventuella skeptiker genom att fortsätta släppa bra musik, det är allt vi kan göra. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
INTERVJU: Mark Tornillo, Accept

Relaterade artiklar