KRYLBO MANGEL – En riktigt härlig tillställning med både nytt och gammalt “mangel”

Krylbo är väl kanske mest känt som en gammal järnvägsknut, men det händer också mycket inom den hårdare sortens musik här. Flera yngre band kommer härifrån krokarna, och södra Dalarna över huvud taget bjuder på en mycket intressant musikscen. Krylbomangeln denna lördag i slutet av juli var inget undantag, och det var ett rejält mangel i positiv bemärkelse.

Annons 

 

Fem band var inbokade att spela på utomhusscenen på Torp strax utanför Krylbo. Och det första bandet att kliva upp på scenen var just ett band från Krylbo. Hästspark består av tre unga grabbar från bygden, som har framtiden för sig. Fullt ös från början till slut bjöds det på, och dessutom den största baskagge jag någonsin sett på en scen.

Andra bandet höjde medelåldern rejält, då Kazjurol äntrade scenen. Bandet startade i Fagersta i mitten av 80-talet, men röjer fortfarande lika hårt.

Ett Dödens Maskineri från Falun var tredje band på scenen, och deras energi gav svallvågor i publiken som nu börja vakna till ordentligt. Med låtar på svenska, som många gånger behandlar samhället idag, visades besökarna hur man manglar sig genom en konsert.

Horndal från just Horndal, några mil från Krylbo var fjärde band upp. Och att det var en ”hemmaspelning” märktes både på bandet och publiken. Fullt ös från första tonerna bjöds besökarna på Torp på, och bandet gav verkligen allt under sitt set. Mot slutet fick man även hjälp med sången, då Johan Jansson gjorde bejublad entré.  Mörkt, hårt och brutalt, precis som ett mangel ska vara.

Avslutande band, och dessutom lite av huvudakt, var Göteborgarna i The Haunted. Att bandet på lördagen var en man kort, då ena gitarristen blivit sjuk, var inget som märktes över huvud taget. Bandet gav verkligen allt, och såg ut att trivas på scenen.

Krylbo Mangel anordnades för första gången i år, och runt 450 personer hade letat sig till Torp.
Emil Lantz, arrangör och dessutom själv spelande i flera lokala band, var nöjd med kvällen och säger att det blir ett Krylbo Mangel även 2023. -Jag spånar redan på band inför nästa år, säger han. Och med ett så lyckat första arrangemang så får ni lägga Krylbo Mangel på minnet, så ni inte missar det nästa gång.

 

Skribent/Fotograf: Magnus Wågström
Konsert: Krylbo Mangel, Hästspark, Kazjurol, Ett Dödens Maskineri, Horndal, The Haunted
Arena: Torp
Datum: 2022-07-30
Bäst: Blandning av band, tungt mangel och allmänt jäkligt trevligt.
Sämst: Fanns plats för MYCKET mer publik.

 

Relaterade artiklar