Liverecension: Tom Jones, Gröna Lund

“Tjuren från Wales” Sir Tom Jones bjöd på gamla goa klassiker, covers och nyinspelade låtar under sin konsert på nöjesparken Gröna Lund.

I onsdags kväll, den tredje augusti, spelade den 82-åriga legenden Sir Tom Jones på Gröna Lund i Stockholm framför en storpublik. Strax efter att klockan har slagit 20:00 kommer pianisten in på scenen. Han börjar plinka på tangenterna och kort därefter kommer legenden själv indansande med ett leende på läpparna. “Growing old” sätter igång kvällen och efter första låten blir det ihållande jubel från publiken, då resten av bandet tar sina platser på scen.

Fortsatt river de av låten som blev startskottet på hans karriär 1965 – It’s Not Unusual. Kort därefter spelas ännu en hit och en av de första låtarna jag minns – Sex bomb – som släpptes 1999. Den framförs i ett betydligt lugnare tempo än originalet och blir tack vara det mer sensuell. Men efter första refrängen drar den igång ordentligt, så som man känner igen den. Stämningen är hög och håller en jämn nivå genom hela spelningen. Publiken jublar, applåderar, svänger med höfterna och sjunger med till låtarna.

Det bjöds på låtar från debuten 1965 till det senaste och därmed 41:a studioalbumet Surrounded By Time som släpptes förra året. Även covers bjuds det på och en av dem var “Kiss” av Prince. När man ser och hör Jones kan man inte tro att han är över 80 år. Hans röst är kraftfull och han sätter varenda ton. Det är minst sagt imponerande. Han är också glad över att vara tillbaka i Stockholm och nämner det mer än en gång. Han ler stort och skrattar till vid ett flertal gånger sådär som man kan göra ibland.

Kvällen avslutades med “Strange Things” och de står kvar länge på scenen för att motta publikens jubel. Så mycket som vi längtat efter livemusik har nog artisterna längtat lika mycket efter att få spela för oss.

 

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT & FOTOGRAF: Sophie Carlbrant
KONSERT: Tom Jones
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2022-08-03
BÄST: Alla klassiker
SÄMST: Att han inte spelade “She´s A Lady”.

Relaterade artiklar