Powerwolf – avslutade Wacken med dunder och brak inför en besatt publik

Varulvarna har tagit över Wacken. Publiken som besatt. Vilken final!

De har hänt mycket sedan undertecknad såg Powerwolf göra sin första spelning på Wacken i minsta tältet 2008. Redan då hade jag på känn att det här kommer bli ett stort band. Idag är de ett av Tysklands populäraste band och deras merchendise från de tidigare åren säljs idag för sjuka summor.

Nu är det äntligen dags för Powerwolf att headlina lördag kvällen på ett fullpackat Wacken som är på strålande humör. Över 70.000 hypnotiserade fans lamslås direkt av den snygga scenproduktionen och bakgrunden som har ett fantastiskt 3D-djup innan bandet ens hunnit springa ut på scenen. Denna bakgrund, inramad av marmorpelare, byttes till varje låt. Väldigt iögonfallande. Illustratören har lyckats. Konstnärligt.

Det händer så mycket under första låten Faster Than The Flame, att det var svårt att välja ut vad man skulle fokusera på. Keyboardisten Maria Schlegel flaxar med armarna, gitarristen David Voght gör en Carola och slänger med håret framför en fläkt. Batteristen Roel Van Helden biter nästan tungan av sig när han försöker stå och sitta samtidigt. Ser ut som om han vill hoppa rakt ut i publiken. Sångaren Attila Dorn intar scenen självsäkert och visar direkt vilket proffs han är enda ut i fingertopparna. Att han inte nämns som en av de främsta frontmännen inom metal-världen är märkligt. Inom sveriges gränser skall det tilläggas, för i Tyskland nämns han ofta bland det yttersta toppskiktet bland underhållningslegender som Bruce Dickinson, Dee Snider och Ozzy. Atilla lindar direkt varenda en i publiken runt sitt lillfinger. Han predikar alltid mellan samtliga låtar och likaså denna gång. Det gav crewet en chans att förbereda nästa show i showen. Varje låt var nämligen sin egen och med eget bokomslag med unikt innehåll så att säga. Monsterhit efter monsterhit avlöste varandra.

Army Of The Night är galet energisk. Maria är Power Metalens version av Rammsteins synthesizer mästare Christian Lorenz. Han är över allt på scenen så fort han får chansen. Till Amen & Attack rullas en gigantisk piporgel från helvetet ut mitt på scenen där Maria sitter med ryggen mot publiken. Kusligt iskalla orgeltoner varvas med eldlågor som sprutade ut ur de långa piporna. Atilla är rapp och publiken är lika snabb på att svara på tal. Numret avslutas med att hela scenen står i lågor. Läckert.

Nunnor i guldmask stod och bad runt trumsetet till Dancing With The Dead och senare stod det ett par munkar till Stossgebet. Här diskrimineras ingen. Alla får vara med.

Where The Wild Wolves Have Gone visade att power ballader är på tapeten igen.
Wow. Vilken ballad. Så vackert på så många olika plan. Atilla fullständigt briljerar. Känsloladdad. Kraftfullt ackompanjerad av eldremsor längs med scengolvet. Plötsligt kvävdes all eld och det började snöa från hela scentaket istället. Oerhört läckert nummer. Kraftfullaste balladen live sedan Wind of change?
Till Blood Of The Saint är Maria igång igen, denna gången vevar han med en lång fana. En fana som sprutar glitter likt ett sex meter långt tomtebloss. Underhållning på högsta nivå.

Attila som är skolad baryton och har ett omfång på C2–B♭5, är häpnadsväckande tonsäker. Fullständigt makalös att lyssna på och vid vissa partier var det skönt att bara sluta ögonen för några sekunder för att kunna ta in och njuta av hans sång.

Faktum är att som Powerwolf frälst eller ej så är detta något av det mäktigaste på en livescen man kan se 2022 på Wacken. Fansen blev totatl blown away så om man nu mot all förmodan inte hört en enda Powerwolf låt och var på plats, så hade man känt att man fått valuta för pengarna. Jag skulle gå så långt och påstå att det var värt hela biljettpriset för Wacken. Hatten av Powerwolf.

Det enda som kan dra ner betyget är ev. eget tycke och smak, hur musik skall låta. För shown hade inget mer att tillägga. Ljudet var nämligen kristallklart och framträdandet något utöver det vanliga. Detta var en påkostad show som det sällan bjuds på.

Nu hoppas vi på att spelningen släpps på fysiskt format. Både bildligt och ljudligt.
Nedan kommer setlisten med en kort beskrivning per låt.

 


Skribent
: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
Event: Powerwolf – Tyskland
Festival: Wacken Open Air
Datum: 2022-08-06
Bästa låt: Where The Wild Wolves Have Gone
Bästa minne: Att varit på plats och att bevittnat denna historiska spelning.
Sämst: Att det var exakt fem min kvar av speltiden när de avslutade så en låt till hade de lätt kunnat klämma in under ordinarie speltid på 90min.
Speltid: 85 min

Setlist:

1 Faster Than The Flame
Skön inledning. Bombastiskt. Öppningsspåret från nya plattan sitter som en smäck.

2 Incense And Iron
Publiken klappar i takt. Öronbedövande.

3 Army of the night
Keyboardisten är power metal ens svar på Rammsteins keybordist. Är över allt på scenen när han får chansen. Spelar med hela kroppen och grimaserar. Leker med sina kollegor.

4 Amen and attack
En gigantisk piporgel ställs mitt på scenen. Mäktigt både visuellt och ljudmässigt. Kraftfullt framträdande. Givetvis kommer helvetes lågor ur piporna. Låten avslutas med att nästan hela scenen står i lågor. Eld bakom och framför alla.

5 Dancing With The Dead
Nunnor kliver ut på scenen med guldmasker och ger texten liv.

6. Armata Strigoi
Attila kan verkligen hantera publiken och har snuskigt bra kontakt med dem både under och mellan låtarna. Här dirigerar han publiken dit han vill ha dem.

7. Beast of Gévaudan
Nya materialet håller hög kvalitet. Ny livefavorit.

8. Stossgebet.
Låt på Tyska. Ett kors ställs ut på scenen med strålkastare. Eldremsa framför scenen, kant till kant. Munkar med guldmask står uppradade. Mäktigt orgel-sound.

9 Demons Are A Girls Best Friend
Vilken röjarlåt. Tjejerna i publiken kastar sina BHs.

10 Fire and Forgive
Vildsinta trummor och givetvis eld. Massa eld.
Sångaren gör en Lindemann och håller i två Eldkastare.

11. Where The Wild Wolves Have Gone
Röstkapaciteten är imponerande. Detta nr måste upplevas live.

12. Werewolf Of Armenia
Klassiker. Kapellmästaren Atilla leker igång publiken med att dela in den i två får att låta vänsterflanken skrika HO och högerflanken HA. Växelvis Ho – Ha.. Vilket ljud det blir att göra så. Tufft.

13. Resurrection By Erection
Gissa vad den låten handlar om…
Nunnorna på scenen igen.

14. Blood for blood
Fullständig rörelse i publiken. Omöjligt att stå stilla.

15. Sanctified With Dynamite
Maria vevar en fana som sprutar som ett tomtebloss. Fast ett 6 meter långt tomtebloss.

16 We Drink Your Blood
Avslutas med en präktig glittergardin

Relaterade artiklar