The Ark – Glamrockens segertåg

Den 20-årsjublierande återföreningsturnén med landets främsta glamrockband sköts som bekant upp två år. Efter att ha bevittnat Smålands stoltheters uppvisning i Örebro så kan man utan tvekan konstatera att det hela var värt två års väntan. 

Annons 

 

Trots att The Ark tog farväl 2011 så har bandets musik levt vidare, inte minst genom frontmannen Ola Salo som hållit låtskatten vid liv genom bejublade krogshower, medverkan i TV4:s “Så mycket bättre” med mera. När bandet i sin helhet nu samlat ihop sig på nytt och dragit igenom Sverige under årets omfattande sommarturné så har lovorden från såväl kritiker som publik regnat över bandet. Glamrockens segertåg, det körs av The Ark. Inget snack om den saken. 

När mörkret lagt sig över den ljumma sensommarkvällen, draperiet faller och publikens jubel stiger mot skyn, till tonerna av inledande “Absolutley No Decorum” så är bollen i rullning. Det här är ett band som inte bara blivit varma i kläderna under sommarens turné. Musikaliteten, tajmingen och förmågan att sätta upp en show och äga scenen sitter i ryggmärgen på de här herrarna. Det är glammigt, tajt, normbrytande och publiken är lindade runt fingrarna på bandet. 

Setlisten är utformad på ett dynamiskt sätt, ljussättningen är mycket snygg och lyfter fram låtarna på ett visuellt tilltalande sätt (vilket även Ola Salos många klädbyten gör) och det faktum att publiken bjuder upp till både dans och skrålande allsång i en absolut majoritet av låtarna är ett ytterst bevis på att The Ark behärskar scenkonsten och man finner sig själv ifrågasättande till varför detta fenomenala band valde att lägga ner, när de bevisligen har så mycket mer att ge. 

När Ola Salo ståendes på toppen av en trappa, med svarta änglavingar på ryggen och blickar ut över det sprudlande publikhavet samtidigt som de alla skriksjunger med till klassikern “It Takes A Fool To Remain Sane” så är kvällen både fulländad och vacker. Och då har man inte ens nämnt att allsången från publiken och leveransen från bandet är lika superb under låtar som “One Of Us Is Gonna Die Young”, “Father Of A Son” och “Prayer For The Weekend“. Det är fascinerande vilken otrolig bredd The Ark visar upp när man ena stunden visar sig från sin allra bästa och mest sårbara sida i avskalade “Have You Ever Heard a Song” för att lite senare visa sig från sin mer explosiva och ännu bättre sida i käftsmällen “Calleth You, Cometh I” som också avslutar det som blir en av sommarens absolut bästa konserter. 

Fotnot: Under kvällen bjöds vi även på två bra spelningar av Lolita Pop och Millencollin, där den förstnämnda bjöd på gemytlig 80-talsnostalgi och där den sistnämnda väckte hemmapubliken till liv ordentligt med sin medryckande garagepunk. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF (Mobilfoto): Josefin Tiderman
KONSERT: The Ark
ARENA: Gustavsvik / Örebro
DATUM: 2022-08-20
BÄST: “It Takes A Fool To Remain Sane”.

 

Relaterade artiklar