Varang Nord kickade igång förfesten på Wacken Open Air

Varang Nord är synnerligen ett intressant band för den som är inne på den smala nischen Folk Metal.

Från de lättiska slätterna kommer detta folkmetalband som liknar en korsning mellan finska Turisias och våra tyngre stoltheter Amon Amarth.

Vilken överraskning denna überheta onsdagseftermiddag letterna bjuder på! Solenergin får ursäkta, energin från scenen går inte bara att ta på bildligt talat. Den är kraftigt påtagligt enda bort till siste man i konserthavet bland vikingkrigare, banan-onepieces och avhuggna flamingohuvuden.

Att lyssna aktivt hemma på Varang Nord och i vetskapen av att inte få se ett liknande band hemma i Sverige (det händer aldrig), och sen se dem live i ett packat publikhav och att då ens förväntningar överträffas fullständigt, det är inte illa!

Wacken smygstartade under onsdagen och där var Varang Nord först ut på Louder scenen. Det var ordentligt varmt, 29c och inte ett moln på himmeln. Bandet förde sig snyggt på scenen och spelningen lyftes bl.a av de två överenergiska trummisarna, likt Slipknot, där den ene är huvudtrummis och den andra ackompanjerar och hjälper till med sången när utrymme ges. Utöver det tematypiska som ringbrynjor, rävfiltar över axlarna och dekorerade vikingasköldar vid scenkanten så utmärkte sig den unga osminkade dragspelerskan sig. Jelena Kalnisa dominerar med sin ljusa späda sång och ger musiken en helt annan karaktär med sitt charmiga dragspelsspelande, något som är ett av bandets starkaste kort. Dragspelet lyfter hela ljudbilden (trots att dragspel inte var mainstream under 900-talet). Gitarristen och basisten delar snyggt sången mellan varandra och ökar bandets bredd ytterligare på ett snyggt sätt.
Ljudet var dessutom riktigt tillfredsställande och bra mycket högre än vad den svenska publiken är van till.

Ordentligt tryck och ett publikfrieri som många väntat i hela tre år på! 

 

 


Skribent
: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
BAND: Varang Nord, Lettland
EVENT: Wacken Open Air 2022, Tyskland
Datum: 2022-08-03
Bästa låt: Svietnecia
Bästa minnet: Första officiella konserten på förfestdagen! Proppen gick äntligen ur!
Speltid: 45 min

Relaterade artiklar