Wacken – Fredagen bjöd på svalare väder och ett rejält musikaliskt fyrverkeri

Fredagen bjöd på ordentlig bredd av olika genres och mildare väder. Lacuna Coil, Kadavar, Satan, Behemoth, Venom, Wind Rose, Feuerschwanz och mäktiga Slipknot m.fl.

Efter första dagarna med 28-32 graders värme och klarblå himmel blev det nu helt plötsligt bra mycket kallare med temperatur som sjönk till 10c natten mot lördag. Fredagen var kall och blåsig och låg hela tiden ett par siffror under 20c. När solen väl kom fram så steg värmen snabbt för att sen sjunka snabbt till kvällen. Regnet som kom tidigare under natten till fredagen var välkommet så att dammet kunde lägga sig lite på området. Kylan var även den välkommen efter alla värmeslag och som folk drabbats av. Dock behövde man tänka om sitt klädval. Efter Slipknot stod folk och skakade och knackade tänder, de som skulle stanna kvar och stötta Svenska The Halo Effect. Ingen var beredd på den kylan skulle komma in. De som inte orkade stå kvar sprang snabbt till sina tält för att krypa ner under sin packning för att värma sig. Märkligt hur temperaturerna kan slå så drastiskt på bara timmar.

Det finns massor att se på Wacken. Även om man lägger ett par timmar varje dag på sightseeing så hinner man inte se allt. Det går att lägga en heldag på t.ex. endast Wackinger Village – en vikingaby. Inramad av matstånd och marknadsstånd, allt bara med viking- och medeltidstema. Här finns handbakat bröd i stenugn. Helgrillad gris. Helstekt potatis i kryddor. Mjöd i olika smaker, körsbärsöl. Hantverk som gjordes på plats och lajvare som såg till att stämningen förstärktes. Det är även här publiken finner störst utbud på vegetarisk och vegansk mat. Något festivalen är oerhört snål att erbjuda annars. Bästa maten finns utan tvekan här, kött som veganskt och är även prisvärd. En riktig langos som tillagas färskt från grunden (inga frusna degklumpar som på svenska festivaler) kostar mellan 70-90kr. Det finns även ett stort inramat fält där vikingakrigare begår blodiga fighter. Ingen sådan uppvisning som det förekommer på svenska medeltidsveckor för familjen. Här pucklar de på varandra för att vinna – till sista man. Det är inga småpojkar och de kan ta hand om sig själva. Slagen de får in känns i ens egen mage när man hör hur svärden i järn smäller med full kraft mot ett plåtbröstskydd. Mäktigt och och blodigt allvar. Dessa shower varierar för dagarna och hur pass våldsamma de är.

Vill man prova på olika aktiviteter som att klättra på rep på balansbana, skjuta pilbåge eller testa olika vikingaspel så finns det goda möjligheter för det. För den mer sadistiske flickvännen så kan man låsa fast sin pojkvän i diverse medeltida tortyrredskap eller piratfängelser.

Vill man handla mat eller öl så måste man dock planera in sitt köp i god tid. Helst ha koll på spelschemat och använda det till hjälp för att undvika de långa köerna. Det finns massor av barer över hela festivalen men alla barer är små. Här finns stor potential att göra fyra gånger så långa barer och det hade behövts. Bristen på vatten fortsätter. De som inte vill dricka vatten i de små handfaten till toaletterna får köa i ölbarerna. Det finns flera olika typer av barer och alla säljer inte vatten. Vissa säljer bara mjöd, andra drinkar och vissa bål osv. Vatten kostar dessutom lika mycket som en öl! 45kr. Många gånger under föregående varma dagar var vattnet på flera ställen slutsålt men under fredagen så var det påfyllt.

Det som många utländska och framförallt svenska besökare slås av är att det inte finns några säkerhetsvakter som patrullerar de olika områdena. Inte ens det stora infield. Alla vakter står vid passagerna och framför scenerna. Väldigt underligt. Dock känns det inte som det behövs. Alla sköter sig. Alla är löjligt glada och hjälpsamma.

Det är konstant fem band som spelar samtidigt på de tio scenerna. Samtidigt spelar en handfull mindre band, trubadurer och liknande bland de olika barerna eller på campingen, i vikingabyn och runt omkring. Livemusik i vartenda hörn. Folkfest utan dess like med andra ord. Vill du som festivalbesökare se ett specifikt band, då får du se till att gå i tid. Inte för att få en bra plats till konserten utan för att komma in på det specifika festivalområde du skall till. Köerna är i omgångar väldigt långa och vid andra tillfällen obefintliga. Ibland behöver du gå igenom 4 säkerhetskontroller för att komma till den konsert du vill se och stå. Kontrollerna är dock slappa. Det kollas mest om du har armband och om du har något i din ev. väska. För övrigt får man inte ha större väskor med sig in än en vanlig magsväska! Just för att visitationerna skall gå fortare. Helst vill Wacken att du skall ha en gammal tygpåse som man fick 2017, 2018 och 2019, den sk. Full Metal Bag, vilket är en liten gympåse som rymmer en långsleeve. Har du mer än en påse/magväska kan du bli hindrad från att gå vidare. Men går du till en annan passage så brukar det gå bra. Olika personer. Olika regler.

Massor av musik var på agendan.
Sångerskan i italienska bandet Lacuna Coil – Cristina Scabbia gjorde en kungen – hon skrek “Let me hear you Sverige”. Tre gånger skrek hon Sverige (inte Sweden)! Hysteriskt roligt. Spelningen på Sweden Rock Festival kändes dock mer genomtänkt och lät bättre.

Kadavar, inte att förväxla med Cadaver (som också spelar) röjde på stenhårt med sin 70-tals groove. Trummis hade utan tvekan festivalens präktigaste mustasch. Utan konkurrens den roligaste och svängigaste trummisen att titta på under hela denna festivalen och då är Nicke Andersson i Lucifer ursäktad.

Slipknot som är årets största dragplåster, en kolossal pjäs som märkligt nog aldrig spelat på Wacken förut fick nu äntligen göra det under perfekta förhållanden på Harder scenen. Lätt bris och kyligt, vilket behövdes till den överladdade publiken. Perfekta förutsättningar. Corey Taylor skrek själv ut att de väntat i över 20 år på att komma över till Wacken och nu tänker de inte åka hem utan vill spela även nästa år och året efter det. Behemoths Nergal nämnde liknande med att de aldrig spelat inför en större publik någonsin. Behemoth spelade på samma scen som Slipknot på speltiden före. Slipknot hade en makalös show. Snygg scen och ljussättning. Det hände något på scenen precis hela tiden. Publikens gensvar var inte att leka med. Extremt röj med flera moshpits samtidigt och crowdsurfare som bars igenom dessa! Att publiken orkar vara så engagerad låt efter låt, konsert efter konsert. Det är imponerande.

Direkt efter Slipknot intog svenska stjärnskottet – The Halo Effect, tvillingscenen Faster. Direkt intill Harder. Så det är inte helt felaktigt att påstå att The Halo Effect headlineade Wacken. Inte illa pinkat för ett band som knappt hunnit få ut sin debutskiva till skivaffärerna! Efter Göteborgarna var det så dags för Fredagsfinal med präktiga Feuerschwanz så sent som 01:30. P.g.a. kylan ställde Rockbladets crew in och offrade spelningen från ett annat så tufft schema. Att stå och frysa på en konsert till närmare tre på natten inför sista festivaldagen. Nej tack.

Fredagen var fantastisk på så många vis. Dock rekommenderas egen alcogel och våtservetter då det inte fanns någon tvål idag heller till toaletterna.

KOLLA IN KONSERT- och MINGELBILDER HÄR.

Skribent: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
Bäst: Slipknot!
Sämst: Bristen på sanitära proukter

 

Relaterade artiklar