Wacken Open Air 2022 – Så var den

Metallens Mekka – Wacken Open Air är över för i år.

Wacken är en intensiv upplevelse. En oförglömlig upplevelse.
Efter två års uppehåll och tre års väntan var det så äntligen dags för hårdrockens Mekka! Dit metalheads från hela världen åker varje år. Somliga har rest i fyra dagar för att nå festivalen. Fansen är dedikerade. Ingen annan festival säljer så mycket festival-merchandise som Wacken gör. Varannan t-shirt du ser på någon är med Wacken motiv.

Wacken är onekligen unik och publiken är känd för att väldigt vild av sig. I år var det inget undantag. Snarare tog besökarna det till en helt ny nivå p.g.a. de två festivaler som blivit inställda och tog ut sitt glädjerus retroaktivt. Allt på en gång. Det var proppen ur och alla, personal som besökare och inte minst banden. Alla var på strålande humör. Skillnaderna mot svenska festivaler är enorma. För den som inte varit på Wacken är det som att komma till en annan värld. Wacken är en liten landsort där det finns fler kor än människor alla andra veckor om året förutom första veckan i Augusti! Då anländer drygt 85.000 personer från världens alla hörn och intar den lilla idyllen i norra Tyskland. Festivalen släpper alla 75.000 biljetter bara någon dag efter varje års festival och säljs i regel slut samma dag!

Biljetterna för 2023 släpptes natten mot måndagen efter festivalen och endast fem
Timmar senare var samtliga 80.000 (ja de utökar antalet nästa år) biljetterna
slutsålda på rekordtid. Otroligt.

Festivalen är inte direkt familjevänlig. Det är lätt att tappa bort varandra och det är sällan du har ditt eget personal space. Du får dela din närmaste yta med väldigt många andra. Besökarna är dock hjälpsamma men många. Det går extremt vilt till bland konserterna. Här är det inte bara röj de närmaste fem meterna till räcket. Här är det röj hela vägen bak. Inte många barn syntes till. Inte korta personer heller för den delen. Räcket längst fram till de största scenerna vars metalplattform rymmer de första två-tre raderna publik att stå på, är nämligen ganska höga att stå på vilket gör att de tre första raderna automatiskt kommer ett huvud längre upp än om man står några rader längre bak. Det bildas naturligt en liten backe upp till räcket. Så här har Wackens upplägg sett ut år efter år. Att de inte bygger bort den backen som bildas längst fram är ett stort frågetecken. Så är du kort och vill gå på Wacken – räkna då med att stå över 100m från scenen för att kunna se bra.

Att stå längst fram och hänga över räcket rekommenderas inte om du är kort eller icke stark. Oavsett om det är ett mjukt rockband eller ett aggressivt thrash metal band som spelar så kommer publiken alltid att crowdsurfa. Frågan är bara hur mycket. Vissa konserter var det bara en handfull, andra var det tro det eller ej, över 1000st på! Du förväntas därför hjälpa och underlätta för dina festivalvänner att surfa över dig så ingen skadar sig. Det är inte enbart små nätta personer som crowdsurfar heller utan även bastanta personer med festivalölmage. Att stå längst fram är därför tuffast då du får mer vikt att hantera samt trycket bakifrån, även om vakterna gör sitt bästa för att lyfta ner dem. Vakterna bjuder även lustigt nog upp till crowdsurfing. De uppmanar publiken till att göra det! Hur tokigt är inte det! Fullständigt bisarrt.

Tydligen har vakterna en tradition att varje år under sista låtarna till finalkonserten på Faster scenen, crowdsurfa i motsatt riktning från scenen mot och förbi ljudtornet – i en livbåt! Till Lordis extranummer slängdes helt plötsligt en orange livbåt upp över första raderna och i klättrade fyra vakter med radiohörlurar och handskar. Fyra vuxna män som ett par stackare skall bära upp som står rakt under. Undertecknad var en av dem. Något av det roligaste jag upplevt under en konsert. Samtidigt något av det sjukaste. Publiken behövde inte trycka ihopa sig för den är redan packad som sillar. Livbåtan kan inte komma någon annan stans än framåt. Bakåt i detta fallet.

Pupbliken
Wacken har världens bästa publik om du frågar en artist som spelat där. Om ett band fick välja vart de skulle filma sin konsert, då faller det alltid på Wacken. Att det är en massiv skara folk, 75.000 personer på de största spelningarna, är bara en bonus. Det som utmärker publiken är dess hängivenhet. Vartenda band som står på scenen behandlas som gudar. Responsen är hårresande på vartenda spelning. Sen är publiken häpnadsväckande pigg genom konsert efter konsert lustigt nog. Det bildas allt från enstaka till flera små, stora och gigantiska moshpits. En form av krigsdans där en cirkel bildas med fans som frenetiskt hoppar in i varandra. Wall Of Deaths är också väldigt vanligt förekommande vilket är totalförbjudet i Sverige. Då delas publikhavet i två och ett stort blottat fält. Sen på sångaren kommando rusar båda sidorna mot varandra och skall försöka trycka tillbaka sin motståndare mot andra sidan. Därefter urartar slagfältet ofta till en gigantisk moshpit. Även om dessa två extrema aktiviteter inte förekommer i precis vartenda spelning så gör crowdsurfing det. Personer lyfts upp och bärs fram på rygg hela vägen fram och över räcket där en patrull med vakter står och plockar ner dem. En crowdsurfare släpps sedan ut i publikhavet igen och springer oftast runt och längst bak och blir uppkastad igen och tar en ny åktur efter åktur. Ännu galnare blir det när individer försöker bräcka varandra i crowdsurfing genom att t.ex stå upprätt på en annan crowdsurfare. En surfande crowdsurare helt enkelt! Sanslöst. Många kortare tjejer utmanar sig själva och andra genom att stå på någras axlar raklånga med händerna i luften. Att sitta på axlarna är så 2019. T.o.m. personer i rullstolar lyfts upp och crowdsurfar. Det är oerhört slitsamt och tufft för alla som skall bära upp en crowdsurfare. Det krävs reflexer, finess och styrka. I värsta fall kan det komma en klunga på ett tiotal crowdsurare på samma gång.

Har du någonsin varit på Wacken då vet du att det skriks WACKEN till höger och vänster. Den som skriker det högst vinner. Eller? Här hälsar man varandra med att skrika Wacken helt enkelt. Innan man hinner kliva in på festivalcampingen för första gången har man insett vilken kulturhållning denna tyska mastodontfestival besitter.

Området
Det 240 hektar stora festivalen har gjorts en del förändringar på festivalen till i år. Den första tydliga förändringen är att det stora shoppingcentret som låg direkt utanför insläppet till stora festivalområdet nu är helt upplöst. De olika och intressanta stånden är nu istället utspridda över Camping Plaza, området närmast norra campingområdet. Gamla marketplace är nu inramat och är nu en del av festivalområdet.

Den största förändringen är nu att andra största scenen – Louder är flyttad dit Metalmarket tidigare låg förut, väster i området som kallas för Wacken Center. Ett drag som faktiskt är logiskt för scenens nya placering var betydligt bättre än tidigare. Denna lösning innebär att det nu är ”enklare” att se de två stora huvud- och tvillingscenerna Faster och Harder från ett längre avstånd. Tyvärr har det dragits en avspärrning mellan området Louder nu finns på och huvudområdet – infield. För komma in till infield så krävs det att man går genom ytterligare en säkerhetsstation vilket skapar lite irritation då man redan gått igenom minst en! Dessutom om man skulle gå igenom Wasteland, Bullhead City och Wacken Center för att komma till infield så kan det bli en del kontroller att ta sig igenom.

Själva områdets planlösning är i grunden detsamma men med en del omflyttning av framförallt stånden, barer och toaletter. En ny foodcourt med bänkar under bar himmel finns nu där scenen Louder tidigare låg. Dock är där inte mycket till matutbud. Standardhamburgare, sådana man köper frysta i storpack på ica eller smaklös asiabox. Som en jämförelse så har Sweden rock Festival både bredare sortiment och mat till högre kvalité samt fler matstånd utslaget per festivalbesökare.

Totalt 10st scener erbjuder musik från hela världen. 12 om man räknar med de som finns inne i byn, en klubblokal och en kyrka. Hur galet är inte det.

Inte många barn syns till på hela festivalen vilket lämpligt nog är bäst. Korta personer rekommenderas inte ta sig långt fram till Faster och Harder. Räcket längst fram till de största scenerna är uppstöttade och det tillhörande metalgolvet rymmer de första tre personerna att stå på. Denna plattform gör att de tre första raderna kommer över ett huvud längre upp än om man står några rader bak. Det bildas naturligt en liten grop. Så här har Wackens upplägg sett ut år efter år. Att de inte tar bort den backen som bildas längst fram.
Inte direkt familjevänlig festival.

Bullhead City
För att leverera upp till sitt namn har Wacken Open Air i år valt att ta bort den sista tältscenen till de populära tvillingscenerna W.E.T. och Headbanger Stage. Det var ett gigantiskt tält. Nu är scenerna istället under bar himmel för att kunna erbjuda ytterligare besökare chansen att bevittna de vilda spelningarna som brukas hålla där. Det lilla intima Wacken hade är nu borta. Lite tråkigt att skugg- och regnskyddet nu försvunnit helt för det finns inte knappt några andra tält att gömma sig under i skydd för stekande sol eller ihärdigt reg.

Att stora festivalområdet är indelat i två innebär tyvärr att samtliga festivalbesökare inte får plats på området. Tusentals blir avvisade efter tjugotiden då området är fullt. Konstigt nog ryms inte Wacken Center heller till de som inte får plats på infield utan folk tvingas stå hela vägen upp vid passagen till Wackinger Village för att kunna se något av konserten ca 350 meter bort… Det är underligt att en festival säljer fler biljetter än vad området rymmer. Förklaringen är att festivalledningen anser att alla besökare är inte inne på området samtidigt utan tillbringar mycket tid på campingen. Detta stämmer givetvis under dagen med det stämmer inte när headlinerna spelar för då vill alla var där!

Wackinger Village
Denna vackra lilla by är full med tidsenliga marknadsstånd. Smeder som gör smycket efter beställning. Speciell och unik mat. Diverse alternativa drycker som körsbärsöl, olika mjödsorter och exklusiva whiskyprovningar. Underhållning i alla former. Trubadurer. Vikingaslagfält m.m. Givetvis är banden som spelar på Wackinger Stage orienterade inom folkkultur och historia.

Wasteland
Postapokalyptisk värld med lajvare och rått inramat full med underhållning. Roterande hjul som man kan spännas fast i. Våldsamma cagefights. Rutschkanor. Wasteland stage huserar många tuffa och hårda band.

Farmers Market
Även detta ett nytt inslag för i år. Butikerna som sålde allt möjligt som är behövligt till ett campingliv samt mat fanns nu samlat i Farmers Market. Endast lokalproducerad färsk mat såldes här.

Maten
Matstånden är hyfsat bra utspridda och det är sällan någon riktigt lång kö. Om man
planerar sin lunch så att man inte går och beställer precis när en intilliggande konsert
slutar. Bra bredd på mat, om man är köttätare! Vegetariskt är ganska snålt utbud på
inne på festivalområdet. Tar man sig dock till vikingabyn så finns det betydligt större
utbud på vegetariskt och veganskt. Här finns även bättre kött för den som är
intresserad av kvalité. Helgrillad gris. Färskbakade langos. Potatisröror m.m. Vill man
sen göra sin egen mat på campingen så Farmers Market närmast campingen, med
fantastiskt utbud på
färskvaror. All dryck säljs i hårda plastmuggar. Dessa kostar 2 Euro i pant vilket
resulterar i att det inte finns några muggar slängda på marken. De som sen samlat
på sig tex fyra muggar kunde gå och växla in dessa mot en ny mugg med öl i utan
extra kostnad. Supersmart upplägg.

Toaletter och vatten
Trots den brännande hettan under torsdagen med hela 32c så är vattenutbudet
katastrofalt dåligt. Publiken hänvisas att hämta vatten på de flertalet
vattenstationerna i hörnen av varje område där det även finns toaletter. Problemet är
att detta är handfat gjorda för att tvätta händerna i efter man varit på dass. Att det då
inte finns någon tvål över huvud taget under hela festivalen är snuskigt. Det finns
självdoserande desinfektionspraystationer vid alla vattenspolande toaletter. Vid de
klassiska bajamajorna finns det inte ens vatten eller spray. Det är även dåligt med
papperspåfyllnad på toaletterna. Vill man köpa dricksvatten så är det bara en viss typ
stånd som säljer dessa. Vattnet kostar dessutom lika mycket som en öl. Tyvärr var
vattnet slutsålt mestadels under hela onsdagen och torsdagen. Fruktansvärt när det
är så värt att de inte förberett med vatten på flaska och bara hänvisa till smutsiga
vattenstationer där bakterierna frodas. Det ges heller inget vatten till publiken längst
fram som köat i timmar till sitt favoritband. Inget vatten delas ut till publiken trots
trycket och hettan. Fullständigt skandal. Inte konstigt att det förekom en hel del
svimmade av. Inte ens i VIP-området eller presstältet fanns det vatten att tillgå.
Detta efter två års förberedelser för att hålla en sanitär festival!

Att det inte finns tvål på toaletterna är ohållbart. Finns ingen ursäkt att inte fylla på
tvål. Istället sattes det upp lappar ”out of order” på de tomma tvåldispenserna! Detta
gällde även inne på VIP-campingen och på vanliga backstageområdet (vip/press). Att
det inte finns tvål, toapapper och rent dricksvatten att tillgå borde vara straffbart.
Under all kritik. Till detta kan det tilläggas att publiken endast fick ta med sig
desinfectionsflaskor som rymde max 5cl in på området!

Camping
Campingen är den största undertecknad någonsin sett. Zon A-W finns utmärkt för
navigering och området sträcker sig över 240 hektar (med festivalytan). Trots
markeringarna så är det ett ständigt promenerande för att komma dit man vill. Det är
lätt att gå vilse. Möjligheten att tälta bredvid sin bil, sova i sin bil, eller slå upp
gigantiska militärtält. Campingen ingår i biljettpriset.

Betalning – Cahsless
Hela området är nu totalt helt kontantfritt och kreditkort accepteras inte. Alla får ett
personligt chip i sitt festivalarmband vilket man själv får ladda via sin profilsida på
genom wackens hemsida eller via en av de många laddningsstationerna på området.
Betalningen fungerar som så att kassörskan knappar in beloppet i en telefon och sen
blippar på armbandet. Sen ser kunden kvittot i samma telefon. Inte sin egen tyvärr.
Upplevdes som om det fungerade ganska bra överlag. Tyckte lite synd om
ersonalen och shopparna som inte kunde få någon dricks p.g.a. detta system.

Marknadsstånd
Det upplevs som om det är betydligt färre stånd i år. Som ett exempel fanns det
endast en stor skivaffär, Hot Shot Records. Förr brukar det finnas ett tiotal stånd som
specialiserade sig på just skivor vilket alltid har bra kundkrets på festivaler. Även
antalet klädesstånd m.m. kändes betydligt färre.

Säkerheten
Det är totalförbjudet att ta in glasflaskor på campingen. Inga vakter eller poliser inne
på områdena syntes till. Inga väskor får tas med in på området. Bara Full Metal Bag från 2017, 2018 och 2019! Då dessa
är mindre än föregående gympåsar man tidigare fick. En liten gympåse som rymmer en t-shirt bara. En magväska i samma storlek
var också ok. Några större handväskor var inte populärt. Själva visitationen var ganska obefintlig och man fick ha vilken dryck man ville med sig in bara den var i de vikbara dryckesflaskorna man fick när man bytte in armbandet.

Ljudet
Oj oj oj! Wacken har ett grymt ljud majoriteten av spelningarna. I år var det ingen
spelning som jag lyssnade på där jag kunde klaga på ljudet. Varken längst fram eller
långt bak. Det är ovanligt. Tror inte Wacken har låtit så bra någonsin. Högt är det dessutom. De har inte samma ljudrestriktioner som i Sverige så ta med dig musiköronproppar.

Överlag så var det en helt fantastisk festival om man hade med sig egna resehygienartiklar. Wacken är inte för alla men alla bör åka till Wacken en gång och uppleva denna circusen. Den är magisk. Wacken Open Air är 10+ MEN med de allvarliga bristerna till dräglig hälsa så dras betyget ner.

SKRIBENT: Stefan Vohnsen
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen

Relaterade artiklar