Wacken – Så var Torsdagen

Festivalen är nu i full gång och alla festivalbesökare får tillträde till alla områdena. Det är nu Wacken börjar på riktigt.

Tyvärr visade det sig att de inre säkerhetskontrollerna och avspärrningarna till infield inte var bortplockade från onsdagens förfest. Som att jämföra med SRF där delar av området är avspärrat under onsdagen som sen tas bort när hela festivalen kör igång på torsdagen. För att ta sig in till huvudområdet så krävs det att man går igenom ytterligare en säkerhetskontroll. Till vilken nytta kan man tänka sig då man först behöver gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in på Wacken Center som bl.a. innehåller Louder scenen, för att kunna ta sig vidare till infield, huvudområdet. Det känns som om Wacken testar att bredda infield området och begränsa antalet besökare där inne, eller snarare öka, samtidigt som Wacken Center blir luftigare (då många stånd tagits bort som skymmer sikten ner mot huvudområdet. Senare under torsdagskvällen förstärktes undertecknads tankar. Infield var fullt och Wacken Center var fullt. Dock kunde man nu se konserterna här ifrån. Om än på väldigt långt avstånd. Till hjälp har Wacken satt upp ett stor mängd bildskärmar och delayhögtalare på olika avstånd från Faster och Harder scenerna. Trots att Wacken Center nu fungerar bättre som observatorium till infield än föregående år så räcker ytan inte till. Wacken har utan tvekan alldeles för många människor med armband på denna festival.
Om det var varmt under förfesten i onsdags med 29-30c så visade termometern ständigt 32 grader under hela torsdagen. Hopplöst varmt. Sinnessjukt varmt. Folk svimmade p.g.a. värmeslag. Ambulanserna körde i skytteltrafik. Troligen berodde detta främst på att det var genomusel tillgång till dugligt dricksvatten mitt under hettan. Vattenflaskorna var slutsålda i de fåtal barer som sålde vatten. Alla barer sålde nämligen inte vatten alls! Inte ens vakterna delade ut vatten till de personer som stod längst fram i hettan och som samtidigt fick kämpa med att behålla sin plats p.g.a. trycket bakifrån. Det gick så långt att när någon med öl kvar i muggen såg någon som såg ut att var i behov av vatten, ja då fick denna en klunk öl. Skall du till Wacken nästa år då bör du ta med dig vätskeersättningstabletter och ha med dig hela tiden och se till att fylla på din ihopvikbara vattenflaska på campingen innan du går till festivalområdet. Det är också en lustig säkerhetslösning. Du får ej ha med en mindre väska in för då kan du gömma en ölburk i den. Men du får lov att ta med dig en  eller två ihopvikbara vattenflaskpåse i plast som rymmer upp till 70cl! Så det är bara att hälla ett rör starksprit rakt ner i vattenflaskan och gå på festival. I strikta Tyskland! Men akta dig för att ha en solkrämstub som rymmer mer än 100ml, den får du inte ta med dig in!

Många roliga, annorlunda och klassiska band spelade denna överhettade Torsdag. Bl.a. maskeradklädda Grailknights, kultbandet Cirith Ungol, svenska Thundermother, och allstarbandet Skyline.

Judas Priest gjorde ett träffsäkert framträdande på Faster. Grymt ljud och läcker scenshow. Andy Sneap gjorde ett hyllat gästframträdande. Basisten Ian Hill hade nog samtalat med filmcrewet för han var aldrig uppe på display och höll sig så långt bak till höger inne bland scenrekvisitan att han inte syntes. Rob lät fantastiskt och ingen kan någonsin bli coolare än Rob när han kör in på sin hoj med läderpiskan i högsta hugg.

GWAR sprutade ner publiken fullständigt med slime och annan gegga i regnbågens alla färger. Stackars den publik som inte uppfattade säkerhetsmeddelandet en kort stund innan showen, eller de som anslöt från en annan konsert lite senare. Ingen gick ifrån den spelningen torr. Bandmedlemmar med vänner på scenen sprutade ner så många i publiken de bara kunde. Som om de fick poäng för varje de träffade. Långt sprutade blodet från avhuggna armar, sönderrivna bröstkorgar, slimepistoler och framförallt – slimesprutande gigantiska spenar och organ! Hysterisk show. 

Corvus Corax som gjorde en omvänd spelning. Då många gör en akustisk spelning som en one-timer så gjorde Corvus Corax tvärt om och kopplade på strömmen. Deras Era Metallum set var en riktig överraskning till mangel. Kul att gå från att vara ett akustiskt band till att köra all metal. Tuff upplevelse.

Motörheads Phil Campell med band (The Bastard Sons) spelade inne i Wacken by, i en klubblokal för ett par hundra personer. Intimt om något.

Torsdagen var milt sagt en het dag. Väldigt mycket action. Hur folk skall hitta kraft till resterande två heldagar är ett mysterium.

Skribent: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen

Relaterade artiklar