Wacken – Förfesten och äntligen är vi igång igen

Wacken Open Air är efter två års uppehåll och tre års väntan äntligen här igen.

Rockbladets crew anlände tisdag eftermiddag till Wacken VIP camping. Inte till vår förvåning så var samtliga campingar nästan fullbelagda. Trots ett festivalområde som spänner över 240 hektar. Senare under tisdagskvällen var det flera timmars köande för att komma in med sin bil. Då skall det tilläggas att festivalen öppnas först på torsdag för den vanliga festivalbesökaren. Nytt för i år är att onsdagen är en offentlig förfestdag begränsat till drygt 10.000 personer. Med fem band på Louder scenen, bl.a. Avantasia, Epica och svenska Brothers Of Metal. Utöver detta erbjuder festivalen flera konserter på de mindre scenerna ute i det yttersta festivalområdet redan från måndagen! Allt som allt kommer drygt 160 band turas om att få spela på årets festival.

Onsdagen är begränsad till den yttre ringen så att säga. Endast Louder scenen är tillgänglig på det huvudsakliga festivalområdet. Utöver Louder är är yttersta sidoområdet med legendariska Wackinger Village (vikingaby) och Wackinger Stage. Bullhead City med tvillingscenerna W.E.T. Stage och Headbangers Stage fulladdade med band som alla festivalbesökare har möjlighet att se (i mån av plats). Ytterligare ett område öppnade redan under måndagen, det dystopiska området Wasteland med det vilda landskapet och aggressiva scenen Wasteland Stage. Här fylls området med dedikerade liveare och tuff rekvisita som får en att tro att man är på en filminspelning.

På Louder inför storpublik gjorde Brothers Of Metal sin första spelning i Wacken och med stor säkerhet inte sin sista. Falunbandet har stark fanbase i Tyskland och plastsvärden klingade dovt i luften och plundringsräderna övergick så småningom till roende publik. Ja, större del av publiken satt ner och rodde en armada av långskepp. Härlig underhållning. Lite mer familjevänligt röj helt enkelt. 

Allmän allsång stod majestätiska Avantasia för. Ett två timmar epos med hela 14 artister på scen samtidigt. Snygg ljusshow och perfekt väder. Alla förutsättningar för en supertrevlig konsertupplevelse. Coolast var dock de flygande holländarna – Epica. Simone Simons är utan tvekan drottning på metaltronen. Doro i all ära men Simone är skolad mezzopran och så träffsäker i varenda ton att man får rysningar i kroppen. Den allsidiga keyboardisten Coen Janssen kölhalar Alestorms kapten Christopher Bowes utan pardon. Han sprang hela tiden från ena flanken till andra, framför trumsetet  för att sedan fånga upp sin keyboardrigg som kommer flytandes bakom trumsetet. Oerhört påhittigt. Finesser är alltid kul.

Publiken kommer nämnas ofantligt många gånger under denna veckan på Wacken för de utmärker sig. Under Epica var det ingen underdrift. Publiken stod rakryggade på varandras axlar. Någon crowdsurfade ståendes PÅ en liggande crowdsurfare. Aldrig sett på maken förr. Bandet själva såg väldigt förvånade ut. Bandet själva bjöd i sin tur in till en wall of death, en slags krigsdans där publikhavet öppnar upp sig likt som när Moses delade på havet (minns ni det?). De två sidorna rusar sedan mot varandra till musiken och försöker ta sig fram i ett ursinnigt gladiatorlopp. Viktigt att tillägga är att alla är med på detta och trots den aggressiva inlevelsen så är alla oerhört måna om att ta hand om varandra. Det finns regler. Ingen får skadas med avsikt. Med det sagt så är alla som inte vill vara med, väldigt snabba på att förflytta sig där ifrån medans bastanta men skapar en mur mellan tittande publik och de som deltager i vad som urartar sig till en moshpit. Underlig kultur. Men det är kultur och alla ser ut att älska det här. De som deltager så som de som observerar. Fantastiskt. 

För den “vanlige” festivalbesökaren som inte var snabb nog att köpa en onsdagsbiljett fanns det tonvis med band att se på övriga områden och massvis med aktiviter att göra. 
Onsdagen var en fantastisk dag på alla vis och väldigt känsloladdad.

KOLLA IN BILDER FRÅN FESTIVALEN HÄR.

Skribent: Stefan Vohnsen
Fotograf: Karolina Vohnsen
Bäst: Festivalen har startat!
Sämst: Bristen på skugga 

Relaterade artiklar