Ozzy Osbourne fortsätter fascinera

Det har sagts många gånger förr: Det är fascinerande att Ozzy överhuvudtaget är vid liv. The Prince Of Darkness leverne har talat emot honom många gånger om men likväl kommer han alltid tillbaka. Nu har han mot alla odds gjort det igen. 

Jag hade en förhoppning om att Ozzys förra album, “Ordinary Man“, som släpptes 2020 också skulle vara det sista. Det jag såg framför mig och önskade var ett värdigt avslut på en fantastisk karriär. Milt uttryckt hade jag ingen tro på att Ozzy hade ännu fler kvalitativa album i sig och jag önskade att även han själv skulle inse att det bästa är att sluta på topp. Likväl sitter man nu här igen och lyssnar på ännu ett album av mörkrets prins och inser att den arma galningen fortfarande levererar. 

Hög ålder, skit i bagaget, Parkinson, övriga hälsoproblem. Det SKA inte vara möjligt för någon att utifrån dessa förutsättningar framställa ett såhär kvalitativt album men när Ozzy nu ändå låter sig bli personlig och adderar hjärta och själ till dessa musikstycken så är vägen till framgång vidöppen. 

Sångrösten är bräcklig på sina håll men det hade inte varit Ozzy om så inte var fallet. Det som helt enkelt saknas i röstresurser kompenseras med inlevelse och äkthet. Jag tror på varenda ord han sjunger och blir berörd av låtar som “One of those days” där det sjungs om ovissheten för framtiden och dödsångest (Eric Claptons stenhårda gästspel gör knappast låten sämre), den melodiösa “Nothing Feels Right” med effektiv refräng och radiohiten “Patient Number 9” som är som gjord för rockens innersta 2022,  där Ozzy förstärks av den suveräna Jeff Beck vid sin sida. 

Vi har även två låtar där ingen mindre än Tony Iommi återförenas med sin gamla vapendragare och man kan riktigt känna hur de varma känslorna Iommi och Osbourne emellan sätter prägel på den musikaliska prestationen. Dynamiken blir av en annan division och att höra den där karaktäristiska rösten dansa tango med det där klassiska Black Sabbath-doftande gitarrspelet kan inte beskrivas som något annat än en fröjd. 

Ozzy har överbevisat mig och den här gången tänker jag inte önska mig att han ska nöja sig och sätta punkt här. Tvärtom. Fortsätter albumen vara av denna kaliber så önskar jag mig bara mer och mer. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Ozzy Osbourne
ALBUM: Patient Number 9
RELEASEDATUM: 2022-09-09
SKIVBOLAG: Sony Music
BÄST: Degradation Rules

Relaterade artiklar