John Norum briljerar

John Norum är tillbaka med nya soloplattan “Gone to Stay” och slår ett slag för den melodiösa hårdrocken då den är som bäst.

John Norum är ju som bekant ingen duvunge. Handlar det inte om diverse framgångar med Europe så är det solokarriären som står i fokus. Albumet “Gone to Stay”, Norums första soloskiva på 12 år, har beskrivits som en kombination av rock och blues där melodierna tar stor plats. Resultatet av det blir faktiskt helt briljant.

Här finns en dynamik och en spelglädje som lyser igenom och färgar albumet i sin helhet. Förutom att Norum själv framträder med ordentlig pondus i låtar som “Voices of Silence” och Bowie-covern “Lady Grinning Soul” (som för övrigt förtjänar att prisas lite extra för sitt stämningsfulla pianospel) så är det också alltid kul att höra Åge Sten Nilsen från Wig Wam, som i låten “One By One” sätter den melodiösa hårdrocken på en alldeles egen piedestal med sin kraftiga röst.

Mest unik och också albumets bästa spår är dock “Sail On” som bryter av lite från det mer klassiska 70-talssoundet som dominerar plattan i övrigt. Här är ljudbilden mer mörk och rå, rentav lite skitig och vi rör oss i samma musikaliska landskap som Nirvana och Soundgarden. Norum imponerar ordentligt här med både sång och riff. En fullträff, skulle jag säga.

Överlag är den röda tråden melodierna, precis så som Norum själv önskade. Detta är en gedigen platta som kan sin 70 och 80-talsrock, utan att för den sakens skull kännas det minsta mossig. Tidlösa melodier med Sveriges Gary Moore vid rodret. Hur skulle man kunna tacka nej till det?

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
ALBUM: “Gone To Stay”, John Norum
RELEASEDATUM: 2022-10-28
SKIVBOLAG: Gain
BÄST: “Sail On”

https://open.spotify.com/album/4WGb9jqt64iaJ6zjfXRl9E?si=nm8KY4T0S2K1hIHQL1PGkw

Relaterade artiklar