Skid Row med Grönwall blev precis så bra som man hoppades

Att vår egna Erik Grönwall blivit sångare i Skid Row lär ju knappast ha undgått någon. Nu är också gruppens första album sedan rekryteringen på plats och resultatet är precis så bra som man hoppades. 

Annons 

 

Förutom att det är Skid Rows första album med Grönwall på sång är det även det första albumet som Skid Row släpper sedan 2006 (!). Det har hänt mycket sedan 2006. Spotify hade inte lanserats ännu, USA hade ännu inte haft sin första svarta president, Skid Row hade BARA bytt sångare två gånger (Grönwall är idag gruppens sjätte sångare) och Erik själv hade tre år kvar innan han fick sitt genombrott i och med vinsten i TV4:s Idol. 

Jag personligen kände en viss sorg över att Erik Grönwall lämnade sitt förra band HEAT för två år sedan. Javisst, det har inte gått någon nöd på HEAT för det, deras nygamla sångare Kenny Leckremo är fortfarande en passionerad vokalist och HEATS senaste album “Force Majeure” bjuder på kvalitativ pudelrock med svängiga melodier då det är som bäst. Grönwalls scenpersonlighet och breda röstregister är dock något man fortfarande kan sakna. Därför är det nu istället en fröjd att höra just detta röstregister i Skid Row istället. 

Albumet “The Gangs All Here” är egentligen inget mästerverk. Det var dock heller inget man förväntade sig. Att nå upp till 90-talets glansdagar är svårt och en revolutionerande nyskapelse hade inte varit önskvärd. Att som band förnya sig men också hålla ett grundläggande sound intakt är en ständig balansgång men jag tycker ändå att Skid Row här lyckas hålla sig inom ramen för vad som är ett rimligt och relevant låtmaterial. 

Det som utmärker albumet är att det är ett kraftpaket vi har att göra med. Om vi bortser från den sju minuter långa “Octobers Song” (en ljuvlig powerballad) så är det pompa, ståt och gasen i botten som gäller. Melodiösa, gitarrdrivande hårdrockssmockor som är till för fest och headbang. Ungefär så kan vi beskriva låtlistan och Grönwall som är van vid att ta i från tårna och föra sig som ett yrväder är som klippt och skuren för detta. Jag hade inte kunnat gissa mig till att hela skivan var färdigskriven redan innan Grönwall kom med i bandet för det här låter i mina öron verkligen som den typen av rock han brukar skapa. 

Allting är dock inte bra och det finns saker som hade kunnat vara lite vassare. Jag har exempelvis inte fallit för singeln “Timebomb” där texten känns luftig och sekvensen “tick tack tick tack” borde skrotats. Jag är dock försiktig optimist och väljer att tro att låtskrivandet kommer kunna utvecklas ännu mer inför framtida album, i och med Eriks ankomst. Under tiden så lyssnar jag gladeligen mer på dängorna “Hell or High Water“, “Nowhere Fast” och “Not Dead Yet“. Den sistnämnda känns i och med sin titel och text extra stark i tanke på Grönwalls sjukdomshistorik. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Skid Row
ALBUM: The Gangs All Here
RELEASEDATUM: 2022-10-14
SKIVBOLAG: earMUSIC
BÄSTA LÅTEN: Not Dead Yet

Relaterade artiklar