Slipknot – The End, So Far

Slipknots nya album bryter från mallarna och överraskar. Dock inte bara i positiv bemärkelse. 

Jag blir först mycket förvånad över inledande spåret “Adderall“. Slipknot må vara mångsidiga men för mig är de ändå synonyma med det intensiva och det hårda, tänk er “Before I Forget” och “Psychosocial“. Det är också den typen av bombastiska inledningar man är van vid på egentligen vilket album som helst, men här möts vi av en suggestiv nedtonad låt som rör sig i samma musikaliska landskap som typ Depeche Mode. Låten är bra, faktiskt jävligt bra. Bara inte i närheten av det som vi brukar förknippa med Slipknot, vilket gör känslorna inför detta tudelade. 

Därefter så serveras vi några musikstycken som är mer åt det “klassiska” hållet, dock inte något som sticker ut. Det låter mer som billiga kopior av redan utgivna (bättre) låtar. Soundet är överlag mer melodiöst på denna platta än vad vi är vana vid och jag hör inte riktigt samma form av avgrundsdjupa growl och ilska som jag hade förväntat mig. Andra recensenter har exempelvis kallat “The End, So Far” för ett av Slipknots hårdaste album på flera år, något som går mig förbi. 

Det vore synd att säga att något är direkt dåligt på det här albumet för det är ingen tvekan om att vi har att göra med ett band som är otroligt musikaliska och på ett sätt är det också uppfriskande att Slipknot provar på nya grepp. Att vara experimentell och mer melodiös än tidigare funkar halvt som halvt. Redan nämnda “Adderall” är som sagt riktigt bra, starka “Yen” är ytterligare ett exempel som imponerar och griper tag. Även mer “typiska” Slipknot-låtar som “Warranty” sitter som det ska. Det finns dock också många mer anonyma och intetsägande spår. Spår där de nya upptrampade markerna helt enkelt leder in bandet på fel spår, genreöverskridandet blir lite för mycket. Ett exempel på det är “Finale“. 

Så nej, som helhet var inte riktigt detta vad jag förväntade mig av Slipknot. Guldkorn finns men det räcker inte hela vägen fram. Friskt vågat, hälften vunnet. 

 

RB-Betyg-6_10

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Slipknot
ALBUM: The End, So Far
RELEASEDATUM: 2022-09-30
SKIVBOLAG: Roadrunner Records
BÄST: “Yen”

Relaterade artiklar