The Most Rock ‘n’ Roll Rock ‘n’ Roll Band gör skäl för namnet

Jag har sett Chris Robinson Brotherhood två gånger och Rich Robinson i The Magpie Salute lika många. Men aldrig bröderna Robinson på samma scen. Något jag inte heller trodde mig få uppleva när The Black Crowes i januari 2015 havererade fullständigt av alla bråk och fick Chris och Rich att inte prata med varandra på nästan 5 år. Men så hände då en lika oväntad som glädjande återförening november 2019 där man utannonserade en turné för att fira 30-årsjubileet av debutalbumet Shake Your Money Maker. Större delen av turnén har dock dröjt till i år på grund av ni vet vad.

Annons 

 

Tyvärr innehåller världsturnén inte något Sverigestopp så vi tar oss till London för två kvällar på finfina O2 Brixton Academy. Det gäller att passa på när Chris och Rich väl är sams. Scendekoren är urläcker med en egen bar som har både jukebox och diggande bartender i smoking. Delar av bandet och crew trillar in, beställer drinkar, skålar och någon slänger in en slant i Rock Ola:n som givetvis spelar upp Elmore James Shake Your Moneymaker. Sedan blir det åka av.

Rich kommer in från vår högra sida och drar igång riffet till Twice as Hard följd av sin struttande påfågel till bror med hög hatt och paraply. Det både låter och ser fantastiskt ut. Chris dansar som det vore 1990 igen och rösten har förvånansvärt nog inte försämrats ett smack. Galet vad soul i stämbanden den mannen besitter. Robinson den yngre har fortfarande inte rört en min på 32 år men ingen lirar så solid Gretsch som han.

Robinsons har fått en del kritik för att den ursprungliga återföreningssättningen inte innehöll några tidigare bandmedlemmar. Men förklaringen att de ville ha med så lite gammalt bagage som möjligt känns rimlig och medgrundaren och trummisen Steve Gorman lär om inte annat ha straffat ut sig med boken Hard To Handle – The Life and Death of the Black Crowes. Nye gitarristen Isaiah Mitchell från Earthless gör det bra och har den rätta looken (för övrigt lik Matte Gustafsson i Heavy Feather). Trummisen Brian Griffin och Joel Robinow på keyboards må inte vara så visuellt framträdande men gör jobbet musikaliskt. I samband med inspelningen av senaste cover-EP:n 1972 kom dock en gammal bekant in i form av Sven Pipien; stilikonen, bashunken, groovejunkien.

Jag håller Shake Your Money Maker som en av rockhistoriens allra starkaste debutplattor och den tål onekligen att fyras av i sin helhet. Ett Faces– och Stones-osande rock ‘n’ roll monster från Atlanta som stack ut när den släpptes där i skarven mellan hårmetal och grunge. Could I’ve Been So Blind är sådär underbart skitig och i Seeing Things bjuder Chris på kvällens mest imponerade sånginsats. Även Robinow får glänsa lite där med ett fint orgelsolo. Hard To Handle presenteras som en låt av “The greatest soul singer of all time” och det kan väl ändå ingen invända emot.

Efter att jubilaren har firats av får vi ytterligare låtar från Crowes rock ‘n’ rolliga sida (läs albumen The Southern Harmony and Musical Companion och By Your Side). Den mer jammiga eran där Chris odlade skägg och blev ett Deadhead på heltid får stå tillbaka på den här turnén. Stones-tolkningen Rocks Off från nya EP:n avslutar föredömligt 95 minuters uppvisning i konstarten själfullt och organiskt rocksväng. Även det visuella är perfekt; allt från körsångerskornas glittrande paljettklänningar via det smakfulla ljuset, Heckle and Jeckle-motiven på träväggarna till Snygg-Svens välansade skägg och blåa Sadowsky.

Publiken är av klassiskt engelskt snitt; artig, respektfull och högljudd. Visst hinkas det pints för fulla muggar men under de båda kvällarna ser vi inte en enda bufflig fyllskalle som ska tränga sig fram under avslutningslåtarna. De där som är så ofta förekommande på gig hemma i Sverige.

Jag har varit relativt återhållsam med fullpoängarna på Rockbladet genom åren (den senaste fick The Picturebooks 2017 efter att ha kört över mig fullständigt på Ramblin’ Man Fair) men ikväll finns inga som helst tveksamheter. Bättre än så här blir det inte.

 

RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Black Crowes
ARENA: O2 Academy Brixton / London
DATUM: 2022-09-27
BÄSTA LÅTEN: Seeing Things
BÄSTA MINNET: Att få uppleva ett av världens bästa rockband genom tiderna livs levande.
SÄMST: Ingenting en sådan här kväll.

LÅTLISTA – THE BLACK CROWES – O2 ACADEMY BRIXTON

Twice as Hard
Jealous Again
Sister Luck
Could I’ve Been So Blind
Seeing Things
Hard to Handle
Thick n’ Thin
She Talks to Angels
Struttin’ Blues
Stare It Cold
My Morning Song
Soul Singing
By Your Side
Thorn in My Pride
Remedy

EXTRANUMMER:
Rocks Off

Relaterade artiklar